Przeglądasz teraz
Emulgatory
15 artykuł
Gliceryna to substancja popularna w wielu gałęziach przemysłu. Poznaj jej właściwości i sprawdź, czy może być szkodliwa
Gliceryna jest substancją, którą każdy wykorzystuje w swoim domu w różnych dziedzinach życia. Dodawana jest zarówno do artykułów gospodarstwa domowego, jak i do kosmetyków czy żywności. Dzięki swoim właściwościom pomaga w korzystaniu z rozmaitych produktów.
Pektyna to znany dodatek do żywności. Jak wpływa na jej jakość? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdź!
Pektyna to substancja wpływająca na twardość produktu, do którego zostanie dodana. Wykazuje przede wszystkim działanie emulgujące i żelujące. Uchodzi za substancję w pełni nieszkodliwą. Gdzie dokładnie można ją znaleźć? Co ciekawe, można ją wytworzyć samodzielnie!
Czym jest guma arabska? Poznaj najważniejsze cechy tego składnika spożywczego!
Guma arabska nazywana jest również gumą akacjową. To składnik spożywczy w pełni pochodzenia naturalnego, który stosowany był już w starożytnym Egipcie. Czy może szkodzić człowiekowi?
E420 (sorbitol) – poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie popularnego środka słodzącego!
E420 jest naturalnym związkiem chemicznym o nazwie sorbitol. Jako dodatek do żywności pełni funkcje słodzące, jednak to nie koniec jego właściwości. Dowiedz się, gdzie substancja znajduje zastosowanie i czy jest bezpieczna dla zdrowia!
E452 – czym są polifosforany, jakie mają właściwości, gdzie znajdują zastosowanie i czy są bezpieczne? Sprawdźmy to!
E452 to symbol polifosforanów, czyli popularnych dodatków do żywności. Pełnią one funkcje stabilizujące, wiążące i emulgujące. Dowiedz się, w jakich produktach się znajdują i jaki wykazują wpływ na ludzki organizm polifosforany!
E451 (trifosforany) – właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!
E451 to słynne emulgatory i stabilizatory. Grupa składa się z trifosforanów pentasodowych (E451i) i pentapotasowych (E451ii). Dowiedz się, w jakim celu stosuje się trifosforany, gdzie znajdują zastosowanie i czy są bezpieczne!
E466 (karboksymetyloceluloza) – czym jest, jakie jest jej zastosowanie i właściwości oraz jaki ma wpływ na zdrowie?
E466 to symbol substancji o nazwie karboksymetyloceluloza (CMC). Związek jest częstym składnikiem produktów spożywczych. Wykazuje działanie stabilizujące, emulgujące i zagęszczające. Czy jest bezpieczny dla ludzkiego zdrowia? Sprawdźmy to!
E412 (Guma guar) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość oraz wpływ na zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!
E412 jest symbolem naturalnego dodatku do żywności zwanego gumą guar. To jedna z najbardziej popularnych substancji zagęszczających, która znajduje zastosowanie w kilku gałęziach przemysłu. Sprawdź, czy spożywanie produktów z gumą guar jest bezpieczne!
E472e – czy popularny emulgator i dodatek do żywności jest bezpieczny? Poznaj jego właściwości i wpływ na organizm!
E472e należy do grupy związków oznaczonych symbolem E472. Są to estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, które znajdują szerokie zastosowanie w kilku gałęziach przemysłu. Poznaj najważniejsze informacje!
E415 (guma ksantanowa) – szkodliwy składnik czy bezpieczny dodatek do żywności? Sprawdźmy to!
E415 to symbol określający gumę ksantanową. Substancja znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Jakie pełni funkcje i czy spożycie gumy ksantanowej jest bezpieczne dla zdrowia? Sprawdźmy to!
E435 – Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60). Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie!
E435 to dość popularny związek, które jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Szkodliwość dodatku nie jest tajemnicą, jednak jest substancją dozwoloną i często spotykaną w produktach spożywczych. Poznaj najważniejsze informacje!
E407 (karagen) – żelująca substancja budząca kontrowersje. Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie!
E407 to symbol karagenu, który jest naturalną substancją żelującą. Dodatek do żywności pochodzi z wodorostów i znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dowiedz się, jakie są najważniejsze funkcje karagenu i czy jest bezpieczny dla ludzi!
E450 – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie. W jakich produktach najczęściej są wykorzystywane difosforany?
E450, czyli związki o nazwie difosforany znalazły zastosowanie w wielu gałęziach gospodarki. Są powszechnie używane w przemyśle spożywczym, ale też przy produkcji tworzyw sztucznych i środków chemicznych. Czy difosforany są szkodliwe dla zdrowia? Sprawdźmy to!
E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) – czy powinien być składnikiem dobrej czekolady? Właściwości i wpływ na organizm
E476 jest związkiem chemicznym o właściwościach emulgujących i stabilizujących. Jego szkodliwość budzi pewne kontrowersje. Czy dobra czekolada powinna zawierać dodatek do żywności o nazwie polirycynooleinian poliglicerolu? Sprawdźmy to!
E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych
E471 to symbol mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych pozyskiwanych ze źródeł roślinnych lub tłuszczów zwierzęcych. Jaką rolę pełnią w organizmie? Czy są stosowane w przemyśle spożywczym? Poznaj właściwości glicerydów oraz ich wpływ na organizm człowieka!