Przeglądasz teraz
Dodatki do żywności
Artykułów: 72
E163 – antocyjany: zastosowanie, właściwości, bezpieczeństwo
E163 to popularny dodatek do żywności. Służy w celu barwienia produktów spożywczych na kolor fioletowy. Sprawdź, gdzie można go znaleźć!
Likopen – jakie są właściwości i zastosowanie E160d?
Likopen, oznaczony kodem E160d, to jeden z tych dodatków do żywności, które mają wyjątkowo silne działanie prozdrowotne. W jakich naturalnych produktach możemy go znaleźć? Jak stosowany jest w przemyśle? Podpowiadamy!
E150c – karmel amoniakalny. Jakie jest jego zastosowanie?
E150c, czyli karmel amoniakalny, to popularny barwnik, który nadaje potrawom i napojom brązowy kolor. Ten dodatek do żywności występuje m.in. w piwie czy gotowych ciemnych sosach pieczeniowych. Czy jest bezpieczny dla zdrowia? Poznaj właściwości tego syntetycznego dodatku do żywności.
E150a – karmel jasny. W jakich produktach go znajdziesz?
E150a to naturalny karmel, który nie tylko nadaje żywności piękny brązowy kolor, ale również wzbogaca ich smak. Te właściwości wykorzystuje się podczas barwienia słodyczy, ale nie tylko. Gdzie jeszcze możesz znaleźć barwnik w postaci karmelu?
Zieleń brylantowa E142. Czy ten dodatek jest bezpieczny dla zdrowia?
E142 zieleń brylantowa to związek chemiczny znany od wieków ze swoich właściwości antyseptycznych. Od stosunkowo niedawna wykorzystuje się go także do barwienia żywności. Czy produkty zabarwione na intensywnie zielony kolor są bezpieczne dla zdrowia? Sprawdź, czym charakteryzuje się ten popularny barwnik!
E140 – zielony barwnik spożywczy naturalnego pochodzenia
E140, czyli chlorofil, to jeden z nielicznych stosowanych w przemyśle spożywczym barwników, który nie jest produkowany syntetycznie. Pozyskuje się go z roślin – dzięki temu jego spożywanie jest całkowicie bezpieczne. Gdzie znajdziesz E140? Poznaj jego zastosowania!
Indygotyna – E132. Na jaki kolor barwi żywność?
Indygotyna, oznaczana symbolem E132, to popularny barwnik stosowany w przemyśle spożywczym i nie tylko. Pozwala uzyskać efektowny niebieski kolor. Zastanawiasz się, czy takie dodatki do żywności nie są szkodliwe dla zdrowia? Poznaj właściwości indygotyny!
E131 – błękit patentowy. Jakie ma zastosowanie? Czy jest groźny dla zdrowia?
E131, czyli błękit patentowy, to syntetyczny barwnik, który w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest do barwienia żywności na kolor niebieski. Czy jest on bezpieczny dla ludzkiego organizmu? Sprawdź to!
E128 – czerwień 2G. Zastosowanie, szkodliwość i kontrowersje
Intensywnie czerwone słodycze czy napoje budzą zainteresowanie. Za ich kolor często odpowiada E128, czerwień 2G. Ten syntetyczny barwnik budzi wiele kontrowersji. Czy słusznie? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
E127 – erytrozyna. Zastosowanie barwnika i jego wpływ na nasze zdrowie
Czerwone ciastka, słodycze, czy napoje to produkty, które zachwycają dzieci i budzą niepokój rodziców. Często za ich kolor odpowiedzialna jest erytrozyna, czyli E127. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć.
E123 – potencjalnie szkodliwy barwnik spożywczy. Amarant E123
E123 to sztuczny barwnik spożywczy, którego czerwony kolor zwraca uwagę oraz poprawia estetykę produktów. Jednocześnie amarant E123, ze względu na swój wpływ na zdrowie, coraz częściej wychodzi z użycia. Dowiedz się więcej o barwniku.
Żółcień pomarańczowa E110 – w jakich produktach się znajduje?
Żółcień pomarańczowa FCF to związek chemiczny, stosowany w przemysłach spożywczym, farmakologicznym i kosmetycznym. Ze względu na udowodnione wieloma badaniami działanie na organizm, wzbudza on wiele kontrowersji. Dowiedz się więcej o barwniku E-110.
E151 – czerń brylantowa. Czy ten barwnik spożywczy jest bezpieczny?
E151, czyli czerń brylantowa, to jeden z najbardziej kontrowersyjnych barwników żywnościowych. Skąd bierze się jego zła sława? Czy naprawdę może negatywnie wpływać na nasz organizm? Sprawdź to!
Kurkumina E100 – co wyróżnia ten naturalny barwnik spożywczy?
Kurkumina E100 to barwnik, który wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Cieszy się dobrą sławą. Co ją wyróżnia? Jakie są właściwości kurkuminy? Podpowiadamy!
Ryboflawina – barwnik spożywczy E101. Czy to szkodliwy dodatek?
Ryboflawina, barwnik spożywczy nazywany również witaminą B12, jest wyjątkowo często stosowany w przemyśle spożywczym. Czy należy martwić się jego obecnością w składzie produktu? Sprawdź to w dalszej części artykułu!
Żółcień chinolinowa (E104). Czy ten barwnik spożywczy jest szkodliwy?
Żółcień chinolinowa (E104) to jeden z bardziej kontrowersyjnych dodatków do żywności. Jak powstaje? Jaki jest jej rzeczywisty wpływ na zdrowie i aktywność? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.
E-kody. Lista dodatków do żywności
E-kody to ogólnoeuropejskie oznaczenia dodatków do żywności. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym w rozmaitych celach. Mają poprawiać wygląd żywności, ale także jej trwałość i smak. Sprawdź, co warto o nich wiedzieć!
Z czego jest żelatyna? Poznaj właściwości i zastosowanie tego produktu
Wiele osób, choć sięga po nią regularnie, przygotowując domowe pyszności, tak naprawdę nie wie, z czego jest żelatyna. Dowiedz się tego, poznaj kilka ciekawostek na temat tego produktu i kilka... nietypowych zastosowań!
Z czego jest kasza manna? Poznaj fakty i ciekawostki
Kasza manna, nazywana również grysikiem, to niemal każdemu doskonale znany produkt, na bazie którego można stworzyć wiele fantastycznych potraw. Choć wiele osób ją uwielbia, nie każdy wie, jak powstaje. Z czego jest kasza manna? Przekonaj się!
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia — co warto wiedzieć?
Jeśli chodzi o procedury sanitarne, niezwykle ważną rolę pełni ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ten akt prawny reguluje, w jaki sposób należy wprowadzać żywność do obrotu.
Z czego jest biała czekolada? Poznaj sekret tej słodkiej przekąski!
Biała czekolada to produkt uwielbiany przez wiele osób. Czym się odznacza i jak można ją wykorzystać? Z czego jest biała czekolada? Dowiedz się więcej i odkryj ten przysmak na nowo!
Z czego jest kasza jaglana? Jedna z najzdrowszych kasz bez tajemnic
Kasza jaglana, choć nie tak popularna w polskich domach jak manna czy jęczmienna, wraca do łask. To bardzo wartościowy produkt, po który warto sięgnąć, chcąc urozmaicić dietę, jeść smacznie i zdrowo. Z czego jest kasza jaglana? Sprawdź!
Które z konserwantów spożywczych mogą być niebezpieczne dla zdrowia?
Czym tak właściwie są konserwanty? Konserwanty to nic innego jak chemiczne dodatki znajdujące się w znacznej części produktów…
Skrobia modyfikowana spełnia w przemyśle spożywczym liczne funkcje. Dlaczego E1422 jest ważnym dodatkiem spożywczym?
E1422 to naturalny wielocukier, który gromadzi się w komórkach roślin w formie niewielkich ziaren. Skrobia modyfikowana jest skrobią naturalną, którą poddano odpowiednim mechanicznym procesom celem wykorzystania jej właściwości. Jak wygląda ten proces?
E631 – gdzie można spotkać ten składnik? Inozynian disodowy odpowiada za polepszenie smaku niektórych potraw
E631 oznaczany jest także jako IMP. W przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie jako substancja ulepszająca smak konkretnych produktów, a tym samym potraw. Czy jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia? Sprawdź jej działanie.
E635 to znana praktyka poprawy smaku żywności. czy jest w pełni bezpieczna dla zdrowia człowieka?
E635 to substancja nazywana także 5'-rybonukleotydem disodowym. Często stosuje się go jako alternatywę dla glutaminianu sodu. Który z nich jest korzystniejszy dla naszego zdrowia?
Glutaminian sodu (E621) to popularny wzmacniacz smaku. Gdzie może występować i jaka jest jego szkodliwość dla organizmu?
Na etykietach wielu produktów spożywczych znaleźć można oznaczenie E621, który wskazuje na zawartość w nim glutaminianu sodu (MSG). Czy taki dodatek do żywności może niekorzystnie wpływać na nasz organizm?
Jak E536 może wpływać na ludzkie zdrowie? Sprawdź, czym jest żelazocyjanek potasu i kiedy staje się niebezpieczny!
E536, inaczej mówiąc żelazocyjanek potasu, to związek czasami dodawany do soli w celu unikania zbrylania się. Substancja ta sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak wchodząc w rozmaite reakcje, bywa niebezpieczna. Gdzie się ją stosuje?
E575, czyli substancja wspomagająca utrzymanie pożądanej kwasowości produktu. Czy może również być szkodliwa?
E575 to nic innego jak znany powszechnie regulator kwasowości. Ten dopisek można spotkać niemal na każdym produkcie spożywczym. Co dokładnie oznacza? Jakie działanie wykazuje?
E500 to inaczej węglan sodu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma ten związek chemiczny!
Z węglanem sodu spotykamy się właściwie każdego dnia, wykorzystując tę substancję w produktach spożywczych czy chemicznych. Stosuje się go także w produkcji szkła. Jakie ma właściwości? Poznaj szczegóły!
Gliceryna to substancja popularna w wielu gałęziach przemysłu. Poznaj jej właściwości i sprawdź, czy może być szkodliwa
Gliceryna jest substancją, którą każdy wykorzystuje w swoim domu w różnych dziedzinach życia. Dodawana jest zarówno do artykułów gospodarstwa domowego, jak i do kosmetyków czy żywności. Dzięki swoim właściwościom pomaga w korzystaniu z rozmaitych produktów.
Pektyna to znany dodatek do żywności. Jak wpływa na jej jakość? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdź!
Pektyna to substancja wpływająca na twardość produktu, do którego zostanie dodana. Wykazuje przede wszystkim działanie emulgujące i żelujące. Uchodzi za substancję w pełni nieszkodliwą. Gdzie dokładnie można ją znaleźć? Co ciekawe, można ją wytworzyć samodzielnie!
Czym jest guma arabska? Poznaj najważniejsze cechy tego składnika spożywczego!
Guma arabska nazywana jest również gumą akacjową. To składnik spożywczy w pełni pochodzenia naturalnego, który stosowany był już w starożytnym Egipcie. Czy może szkodzić człowiekowi?
E420 (sorbitol) – poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie popularnego środka słodzącego!
E420 jest naturalnym związkiem chemicznym o nazwie sorbitol. Jako dodatek do żywności pełni funkcje słodzące, jednak to nie koniec jego właściwości. Dowiedz się, gdzie substancja znajduje zastosowanie i czy jest bezpieczna dla zdrowia!
E452 – czym są polifosforany, jakie mają właściwości, gdzie znajdują zastosowanie i czy są bezpieczne? Sprawdźmy to!
E452 to symbol polifosforanów, czyli popularnych dodatków do żywności. Pełnią one funkcje stabilizujące, wiążące i emulgujące. Dowiedz się, w jakich produktach się znajdują i jaki wykazują wpływ na ludzki organizm polifosforany!
E451 (trifosforany) – właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!
E451 to słynne emulgatory i stabilizatory. Grupa składa się z trifosforanów pentasodowych (E451i) i pentapotasowych (E451ii). Dowiedz się, w jakim celu stosuje się trifosforany, gdzie znajdują zastosowanie i czy są bezpieczne!
E466 (karboksymetyloceluloza) – czym jest, jakie jest jej zastosowanie i właściwości oraz jaki ma wpływ na zdrowie?
E466 to symbol substancji o nazwie karboksymetyloceluloza (CMC). Związek jest częstym składnikiem produktów spożywczych. Wykazuje działanie stabilizujące, emulgujące i zagęszczające. Czy jest bezpieczny dla ludzkiego zdrowia? Sprawdźmy to!
E412 (Guma guar) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość oraz wpływ na zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!
E412 jest symbolem naturalnego dodatku do żywności zwanego gumą guar. To jedna z najbardziej popularnych substancji zagęszczających, która znajduje zastosowanie w kilku gałęziach przemysłu. Sprawdź, czy spożywanie produktów z gumą guar jest bezpieczne!
E472e – czy popularny emulgator i dodatek do żywności jest bezpieczny? Poznaj jego właściwości i wpływ na organizm!
E472e należy do grupy związków oznaczonych symbolem E472. Są to estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, które znajdują szerokie zastosowanie w kilku gałęziach przemysłu. Poznaj najważniejsze informacje!
E415 (guma ksantanowa) – szkodliwy składnik czy bezpieczny dodatek do żywności? Sprawdźmy to!
E415 to symbol określający gumę ksantanową. Substancja znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Jakie pełni funkcje i czy spożycie gumy ksantanowej jest bezpieczne dla zdrowia? Sprawdźmy to!
E435 – Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60). Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie!
E435 to dość popularny związek, które jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Szkodliwość dodatku nie jest tajemnicą, jednak jest substancją dozwoloną i często spotykaną w produktach spożywczych. Poznaj najważniejsze informacje!
E407 (karagen) – żelująca substancja budząca kontrowersje. Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie!
E407 to symbol karagenu, który jest naturalną substancją żelującą. Dodatek do żywności pochodzi z wodorostów i znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dowiedz się, jakie są najważniejsze funkcje karagenu i czy jest bezpieczny dla ludzi!
E450 – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie. W jakich produktach najczęściej są wykorzystywane difosforany?
E450, czyli związki o nazwie difosforany znalazły zastosowanie w wielu gałęziach gospodarki. Są powszechnie używane w przemyśle spożywczym, ale też przy produkcji tworzyw sztucznych i środków chemicznych. Czy difosforany są szkodliwe dla zdrowia? Sprawdźmy to!
E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) – czy powinien być składnikiem dobrej czekolady? Właściwości i wpływ na organizm
E476 jest związkiem chemicznym o właściwościach emulgujących i stabilizujących. Jego szkodliwość budzi pewne kontrowersje. Czy dobra czekolada powinna zawierać dodatek do żywności o nazwie polirycynooleinian poliglicerolu? Sprawdźmy to!
E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych
E471 to symbol mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych pozyskiwanych ze źródeł roślinnych lub tłuszczów zwierzęcych. Jaką rolę pełnią w organizmie? Czy są stosowane w przemyśle spożywczym? Poznaj właściwości glicerydów oraz ich wpływ na organizm człowieka!
E319 (TBHQ), czyli Tert-butylohydrochinon – bezpieczny związek czy szkodliwy konserwant? Sprawdźmy to!
E319 to syntetyczny związek organiczny, który budzi liczne kontrowersje. W jednych krajach całkowicie zakazany, a w innych – powszechnie stosowany. Na czym polega jego działanie? Poznaj najważniejsze informacje o słynnym TBHQ!
E322 (lecytyna sojowa) – czym jest ten związek i gdzie znajduje zastosowanie? Poznaj najważniejsze informacje!
E322 to symbol lecytyny sojowej. Lecytyna jest substancją naturalnie występującą w organizmie człowieka (np. w tkance nerwowej). Sprawdź, gdzie stosowana jest pozyskiwana z tłoczenia olejów lecytyna sojowa i jaki wykazuje wpływ na zdrowie!
E339 – fosforan sodu. Poznaj najważniejsze funkcje, zastosowanie i wpływ na zdrowie!
E339 to symbol związku chemicznego o nazwie fosforan sodu. Jest popularnym regulatorem kwasowości, przeciwzbrylaczem i substancją wiążącą jony metali. Czy należy do bezpiecznych dodatków do żywności? Sprawdźmy to!