
Mariusz Popławski
Artykułów: 104
Absolwent studiów doktoranckich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Licencjonowany dietetyk oraz fizjoterapeuta.
E110, czyli żółcień pomarańczowa – zastosowanie, szkodliwość, skutki uboczne
E110 to żółcień pomarańczowa – barwnik spożywczy, wokół którego nie brakuje kontrowersji. Sprawdzamy, czy należy unikać tego dodatku!
E124, czyli czerwień koszenilowa: zastosowanie i wpływ na zdrowie
E124 to czerwień koszenilowa – syntetyczny czerwony barwnik, który odnajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dowiedz się, gdzie występuje!
E102 (tartrazyna) – jaki wpływ na zdrowie ma ten sztuczny barwnik?
E102, czyli tartrazyna to barwnik azowy. Jest dodawany do wielu produktów spożywczych. Dowiedz się, gdzie można go znaleźć. Sprawdź, czy jest szkodliwy!
E120 – popularny barwnik koszenila, kwas karminowy: zastosowanie, szkodliwość, dzienne spożycie. Czy ten składnik jest odpowiedni dla wegetarian i wegan?
E120 to barwnik spożywczy, którego pochodzenie prawdopodobnie cię zadziwi. Dowiedz się, w jaki sposób wytwarzana jest koszenila i w jakich produktach występuje!
E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?
E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczanowy to substancja, którą dodaje się do wielu produktów spożywczych o barwie brązowej. Sprawdzamy, czy jego spożywanie wywołuje skutki uboczne!
E133 (błękit brylantowy FCF) to szkodliwy dodatek do żywności. Sprawdź, co musisz o nim wiedzieć!
E133 – pod tym skrótem występuje w produktach spożywczych błękit brylantowy. Jest to szkodliwa niebieska substancja. Dowiedz się, w jakich produktach występuje!
E171 (dwutlenek tytanu) – zakazany, rakotwórczy barwnik
E171 nie może już być stosowany jako dodatek do żywności. Jaki wpływ ma na zdrowie? Czy jeszcze gdzieś występuje? Sprawdź koniecznie!
E175, czyli biżuteria dla produktów spożywczych. Wszystko, co musisz wiedzieć o jadalnym złocie!
E175 to nic innego jak jadalne złoto. Służy do dekorowania różnego rodzaju potraw. Jednak czy dodatek ten jest bezpieczny? Sprawdź!