e175

E175, czyli biżuteria dla produktów spożywczych. Wszystko, co musisz wiedzieć o jadalnym złocie!

E175 to nic innego jak jadalne złoto. Służy do dekorowania różnego rodzaju potraw. Jednak czy dodatek ten jest bezpieczny? Sprawdź!

Luksus nie jedno ma imię. Nie dziwi więc fakt, że kucharze z duszami artystów pragną, by ich potrawy prezentowały się elegancko, przyciągały wzrok i zachwycały wyjątkowością. Z tego powodu w celu zdobienia swoich dań stosują oni jadalne złoto, znane jako E175. Jednak dodawanie metalu do pożywienia dla niektórych jest mocno szokujące. Wielu domorosłych cukierników chce udekorować złotem swoje wypieki, jednak z obawy przed szkodliwością tego pierwiastka chemicznego, rezygnują oni z podobnych eksperymentów. Ale czy E175 jest szkodliwe? A jeśli tak, to jaka jego ilość może być niebezpieczna dla ludzkiego organizmu? Tego dowiesz się z naszego artykułu!

E175 – co to dokładnie jest?

Pod nazwą E175 kryje się czyste 23 lub 24 karatowe złoto, dopuszczone do stosowania jako dodatek do produktów spożywczych na terenie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych. Musi więc spełniać kryteria bezpieczeństwa.

Do czego stosuje się E175?

Jadalne złoto nie posiada żadnych cennych właściwości dla organizmu człowieka, zatem można rzec, że jest ono obojętne. E175 nie poprawia smaku potrawy, ani też nie pachnie. Jako dodatek do żywności pełni więc wyłącznie funkcję dekoracyjną. Jadalne złoto najczęściej widuje się na ciastach i tortach, a także w alkoholach. Zwykle występuje w formie delikatnych płatków, plasterków lub pyłku. 

Czy jadalne złoto jest bezpieczne?

Stosowanie E175 w celach dekoracyjnych jest bezpieczne. Składnik nie wpływa negatywnie na organizm człowieka. Jednak nie powinny go spożywać osoby, u których występuje reakcja alergiczna na złoto. E175 jest wydalane przez organizm w niezmienionej postaci. 

Skutki uboczne

Jeżeli jadalne złoto stosowane jest w niewielkich ilościach i zgodnie z przeznaczeniem, nie powinny pojawić się żadne skutki uboczne. Dane dotyczące toksyczności E175 lub jej braku są niewystarczające. Jednak z uwagi na fakt, że jest to substancja o niskiej rozpuszczalności, ryzyko pojawienia się skutków ubocznych jest znikome. 

E175 – dozwolona ilość spożycia

Na pytanie, jaka jest dozwolona ilość spożycia jadalnego złota, nie ma dokładnej odpowiedzi. Dla organizmu E175 jest obojętne, jednak nie oznacza to, że można go spożywać nieograniczenie, szczególnie że byłoby to pozbawione sensu, gdyż dodatek ten zupełnie nie ma smaku. Zatem jadalne złoto ma stanowić wyłącznie ozdobę potrawy. W związku z tym częstotliwość jego spożywania powinna być sporadyczna.

Jadalne złoto – jak go używać?

Jako że E175 najczęściej występuje w formie bardzo delikatnych płatków, zdobienie potraw wymaga precyzji. Zwykle więc nakłada się go za pomocą specjalnej pęsety. Opcjonalnie można zakupić ozdobę w formie dużych płatów umieszczonych na papierze transferowym. Taki papier należy przyłożyć do potrawy złotem w kierunku powierzchni dania, lekko docisnąć pędzelkiem, a następnie delikatnie oderwać.  Dostępne są również spraye z jadalnym złotem i proszki. 

Ile kosztuje złoto jadalne?

E175 nie należy do najtańszych ozdób, czemu oczywiście trudno się dziwić. Na przykład 200 mg drobnych płatków to koszt około 250 zł. Dostępne są również inne złote ozdoby – płatki i brokat w niższej cenie, jednak zwykle nie są one jadalnym złotem.

E175 – dodatkowe informacje

Jadalne złoto jest produktem odpowiednim dla wegan i wegetarian. Jest również bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera cukru. 

Jadalne złoto – ciekawostki

Spożywanie złota nie jest czymś nowym. Jego historia sięga już starożytnego Egiptu. Na przestrzeni wieków odkrywano właściwości lecznicze i odmładzające złota. W czasach średniowiecza było ono symbolem luksusu, dlatego ozdabiano nim potrawy. Jak więc widać, dzisiejsze wykwintne łakocie mają za sobą długą historię.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Następny artykuł
e171

E171 (dwutlenek tytanu) – zakazany, rakotwórczy barwnik

Zobacz też