E110 to dodatek do żywności należący do tzw. szóstki z Southampton. Jest to lista barwników spożywczych, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie dzieci. Składnikom zarzuca się, że powodują problemy z koncentracją, co zostało potwierdzone badaniami. Jednak to nie jedyne zarzuty wobec żółcieni pomarańczowej. Co więcej, stosowanie tego dodatku w niektórych krajach jest zakazane.
Prezentujemy Państwu treść opracowaną z udziałem
E110 – co to jest?
Żółcień pomarańczowa to syntetyczny barwnik azowy. Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jest rozpuszczalny w wodzie. Ze względu na wysoką trwałość, często stosuje się go do barwienia produktów spożywczych, wymagających obróbki cieplnej.
Żółcień pomarańczowa FCF – zastosowanie
Zastosowanie barwnika E110 w przemyśle spożywczym jest szerokie. Znajdziemy go w krakersach, płatkach kukurydzianych, zupach w proszku, mieszankach przypraw, sosach, konserwach, dżemach, lodach, galaretkach, czekoladzie, marcepanie, napojach bezalkoholowych i alkoholach kolorowych. Żółcień pomarańczowa w kosmetykach znana jest pod symbolem CI 15985.
E110 – szkodliwość
Mimo że żółcień pomarańczowa dopuszczona jest do stosowania jako dodatek do produktów spożywczych, nie można uznać tego składnika za bezpieczny. Jest kilka powodów, dla których warto unikać żywności zabarwionej E110, a już na pewno spożywać ją w ograniczonych ilościach. Niektóre kraje zakazały stosowania tego dodatku w przemyśle spożywczym.
Alergie
E110 może być przyczyną wystąpienia reakcji alergicznych i zaostrzenia ataków astmy. W szczególności ostrożność powinny zachować osoby uczulone na aspirynę. Barwnik może powodować nieżyt nosa, przekrwienie błony śluzowej nosa lub pokrzywkę, w wyniku kontaktu skórnego z alergenem.
Inne dolegliwości
Niewykluczone również, że żółcień pomarańczowa może powodować dolegliwości układu pokarmowego, w tym nudności, niestrawność, wymioty i bóle brzucha. E110 może wywoływać problemy z wydolnością nerek.
Rakotwórczość
Istnieją obawy naukowców, że żółcień pomarańczowa może być powodem powstawania nowotworów łagodnych, ale również złośliwych.
Wpływ na płodność
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podczas ustalania dziennego ADI wziął pod uwagę badania nad szczurami narażonymi przez 90 dni na dawki żółcieni pomarańczowej FCF. Komisja zaznacza, że czystość wykorzystanego do badań składnika nie została określona. W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono zwiększoną masę jąder osobników. Nie zauważono jednak zmian histologicznych, a aktywność plemników nie była analizowana.
Żółcień pomarańczowa FCF – dzienne spożycie
Biorąc pod uwagę wspomniane wcześniej badania na szczurach i inne, wcześniejsze dowody naukowe EFSA ustaliła dzienną bezpieczną dawkę E110 na poziomie 1 mg/kg masy ciała. Były to jednak ustalenia tymczasowe, a w 2014 r. zmieniono ADI na 4 mg/kg masy ciała. Panel stwierdził, że zgromadzone dane, dotyczące poziomu stosowania żółcieni pomarańczowej w przemyśle spożywczym, nie budzą obaw pod względem bezpieczeństwa produktu.
Korzyści ze spożywania E110
Spożywanie żółcieni pomarańczowej nie przynosi żadnych korzyści dla organizmu. Składnik jest wydalany z kałem, a tylko niewielka ilość jest wchłaniana.
Na produktach spożywczych, w których składzie występuje żółcień pomarańczowa FCF powinna widnieć informacja ostrzegająca konsumentów o szkodliwym wpływie na rozwój i koncentrację dzieci.
Zobacz także:
- Żółcień pomarańczowa E110 – w jakich produktach się znajduje?
- E122, czyli azorubina: zastosowanie, szkodliwość, bezpieczna dawka
- E129 – szkodliwa czerwień allura i jej zastosowanie
- Ryboflawina – barwnik spożywczy E101. Czy to szkodliwy dodatek?
- E124, czyli czerwień koszenilowa: zastosowanie i wpływ na zdrowie