Zdrowe gotowanie w domu porady i wskazówki

Podstawą codziennej diety powinny być dania bogate w błonnik, witaminy i minerały. Raz na jakiś czas można oczywiście zgrzeszyć pizzą czy burgerem, jednak tego typu dania nie powinny zbyt często lądować na naszych talerzach. Od czego zacząć więc swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem? Podpowiadamy!  

Konsekwencje kiepskiej diety są poważniejsze niż się wydaje  

Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych nie jest proste. Niestety nie pomaga w tym ani szybki styl życia, ani duża dostępność wysoko przetworzonej żywności, którą w prosty sposób przygotować można w domu. Jak unikać tego typu potraw? Przede wszystkim warto mieć świadomość, jakie są konsekwencje częstego spożywania dań typu fast food. To m.in. kiepska odporność, niedobory witaminowe, problemy z koncentracją czy w końcu otyłość. Jak zaplanować więc codzienne posiłki, aby były smaczne i zdrowe?  

Piramida Zdrowego Żywienia – co warto wiedzieć?  

Podczas komponowania diety bardzo ważna, szczególnie na początku, może być Piramida Zdrowego Odżywiania. Jej podstawą są warzywa i owoce. Nad nimi są produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste. Kolejne piętro piramidy to nabiał i jaja. Przedostatnie piętro to ryby, rośliny strączkowe oraz mięso (najlepiej białe i nie w ilości większej niż 0,5 kg/tydzień. Na samym wierzchołku piramidy znajdują się tłuszcze. To właśnie ich należy unikać w codziennej diecie.  

Wege zamiast mięsa 

Zgodnie z piramidą, podstawą codziennej diety powinny być warzywa i owoce. Warto poszukać inspiracji w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Świetną alternatywą dla dań typu fast food mogą być domowe wege burgery. Kotlety można przygotować z warzyw, np. brokułów, buraków czy kalafiora lub kaszy, np. jaglanej. Na co dzień doskonale sprawdzi się wege curry. To szybkie i proste danie oraz, co ważne, dobry pomysł na gotowanie bez marnowania. Danie to przygotować można bowiem praktycznie z każdych warzyw.  

Zdrowe słodycze  

Z codziennej diety warto wyeliminować również cukier. Nie oznacza to jednak całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Na rynku znaleźć można bowiem wiele zdrowych przekąsek niezawierających tego niezdrowego składnika. To m.in. musy owocowe czy batony bakaliowe. Zdrowe słodycze można przygotować również samodzielnie w domu. Świetnym pomysłem mogą być bananowe lody z dodatkiem w postaci masła orzechowego. Wystarczy dokładnie zamrozić banany, a następnie zblendować je wraz z masłem orzechowym na jednolitą masę. Tak przygotowane lody należy przełożyć do pucharków i umieścić na kilka godzin w zamrażalce. Po 4-5 godzinach są gotowe do spożycia.  

Liczy się odpowiedni sprzęt  

W zdrowym gotowaniu bardzo pomocny jest również odpowiedni sprzęt AGD, zarówno mały, jak i duży. Płyta gazowo indukcyjna to wielofunkcyjna płyta grzejna, która pozwala na gotowanie na polu gazowym lub indukcyjnym. Wszystko zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Świetnym dodatkiem do płyty będzie patelnia grillowa, która pozwala na beztłuszczowe smażenie. W ten sposób przygotować można grillowaną rybę lub grillowane warzywa. 

Artykuł sponsorowany



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
z czego jest cukier

Z czego jest cukier i jakie ma wartości odżywcze?

Następny artykuł
z czego jest wódka

Z czego jest wódka? Jak wygląda produkcja tego alkoholu?

Zobacz też