
Bronisława Adamska
21 artykuł
Dietetyk oraz instruktorka fitness z 8-letnim doświadczeniem. Prowadzi zajęcia wzmacniające, choreograficzne i mentalne. Prywatnie mama 12-letniej Alicji.
Jak zamarynować skrzydełka z grilla?
Chrupiące skrzydełka to niezawodny sposób na pyszną przekąskę lub danie główne podczas letnich spotkań w ogrodzie czy na tarasie. Kluczem do sukcesu jest marynata – z artykułu dowiesz się, jak zamarynować skrzydełka z grilla. Dzięki temu nabiorą głębokiego smaku i aromatu.
Likopen – jakie są właściwości i zastosowanie E160d?
Likopen, oznaczony kodem E160d, to jeden z tych dodatków do żywności, które mają wyjątkowo silne działanie prozdrowotne. W jakich naturalnych produktach możemy go znaleźć? Jak stosowany jest w przemyśle? Podpowiadamy!
Ostra i zdrowa – suszona papryczka chili BIO
Suszona papryczka chili BIO to idealna propozycja dla miłośników ostrego smaku, którzy jednocześnie dbają o swoje zdrowie. Papryczki chili to naturalne źródło witamin i minerałów, a suszenie ich pozwala zachować ich właściwości odżywcze na dłużej. Wersja BIO gwarantuje, że produkt jest wolny od sztucznych nawozów i pestycydów. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia niesie za sobą spożywanie suszonej papryczki chili BIO.
E150c – karmel amoniakalny. Jakie jest jego zastosowanie?
E150c, czyli karmel amoniakalny, to popularny barwnik, który nadaje potrawom i napojom brązowy kolor. Ten dodatek do żywności występuje m.in. w piwie czy gotowych ciemnych sosach pieczeniowych. Czy jest bezpieczny dla zdrowia? Poznaj właściwości tego syntetycznego dodatku do żywności.
Zieleń brylantowa E142. Czy ten dodatek jest bezpieczny dla zdrowia?
E142 zieleń brylantowa to związek chemiczny znany od wieków ze swoich właściwości antyseptycznych. Od stosunkowo niedawna wykorzystuje się go także do barwienia żywności. Czy produkty zabarwione na intensywnie zielony kolor są bezpieczne dla zdrowia? Sprawdź, czym charakteryzuje się ten popularny barwnik!
E123 – potencjalnie szkodliwy barwnik spożywczy. Amarant E123
E123 to sztuczny barwnik spożywczy, którego czerwony kolor zwraca uwagę oraz poprawia estetykę produktów. Jednocześnie amarant E123, ze względu na swój wpływ na zdrowie, coraz częściej wychodzi z użycia. Dowiedz się więcej o barwniku.
Z czego jest wódka? Jak wygląda produkcja tego alkoholu?
Jak uzyskuje się spirytus? Z czego jest wódka? Które surowce do jej produkcji są najpopularniejsze w Polsce? Jakie wartości odżywcze ma ten napój alkoholowy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule.
Zdrowe gotowanie w domu porady i wskazówki
Podstawą codziennej diety powinny być dania bogate w błonnik, witaminy i minerały. Raz na jakiś czas można oczywiście zgrzeszyć pizzą czy burgerem, jednak tego typu dania nie powinny zbyt często lądować na naszych talerzach. Od czego zacząć więc swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem? Podpowiadamy!
Z czego jest marcepan? Poznaj składniki słodkiego przysmaku
Z czego jest marcepan – słodki i wyrafinowany przysmak, tak lubiany przez amatorów słodkości? Sprawdź, z czego powinien się składać wyrób cukierniczy, aby mógł być nazwany faktycznie marcepanem.
Z czego jest tofu? Poznaj dalekowschodni „serek”
Tofu to odpowiednik sera doskonale znany z kuchni dalekowschodniej. Jego właściwości docenią nie tylko weganie i osoby niemogące spożywać nabiału. Z czego jest tofu i jak używać go w kuchni? Dowiedz się więcej na temat tego specjału!
Kody kreskowe – kraje. Co oznaczają pierwsze cyfry kodu?
Jeżeli robisz zakupy w sklepach spożywczych, zapewne zdajesz sobie sprawę z tego, że opakowania poszczególnych dóbr są wyposażone w kody. Jeśli chodzi o kody kreskowe, kraje z całego świata są oznaczane na różne sposoby.
Z czego jest pasztet? Kaloryczność a rodzaje pasztetu
Z czego jest pasztet? Jakie składniki odżywcze zawiera i ile ma kalorii? Czy tradycyjny pasztet może być zdrowy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule. Przeczytaj, by dowiedzieć się więcej na ten temat.
Z czego jest musztarda? Składniki odżywcze i właściwości
Z czego jest musztarda? Jakie składniki odżywcze zawiera? Czym różnią się jej rodzaje? Jak wykorzystać ją w kuchni? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule. Przeczytaj, by dowiedzieć się więcej!
Z czego jest chałwa? Poznaj rodzaje orientalnego przysmaku
Chałwa należy do najbardziej znanych deserów pochodzących z Turcji i Bliskiego Wschodu. Nie każdy jednak wie, jak wiele rodzajów chałwy istnieje i że deser ten może być wyrabiany z różnych składników. A więc z czego jest chałwa czy raczej – chałwy? Sprawdź!
Z czego jest ocet? Poznaj różne rodzaje octu
Czy wiesz, z czego jest ocet? Czym różnią się jego poszczególne rodzaje? Do czego można wykorzystać ten roztwór? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule. Przeczytaj, by dowiedzieć się więcej.
Z czego jest majonez i jakie ma składniki odżywcze?
Z czego jest majonez? Jak wygląda proces jego produkcji? Czy może on stanowić elementy zbilansowanej diety zdrowej osoby dorosłej? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule.
Z czego produkowany jest erytrytol – zamiennik cukru?
Z czego produkowany jest erytrytol? Jaki ma indeks glikemiczny i kaloryczność? Czy jego spożywanie może wywoływać skutki uboczne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule!
Z czego jest smalec? Poznaj jego wartości odżywcze
Z czego jest smalec? W jaki sposób się go produkuje? Co warto wiedzieć o składnikach odżywczych, jakie posiada? Czy istnieje zdrowy smalec? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.
Zakwas z buraka i jego działanie
Nie od dziś wiadomo, że naturalne, stare sposoby na poprawę zdrowia, do dziś nie straciły na popularności. Dlaczego zresztą mielibyśmy zrezygnować z czegoś, co jest prawdziwym skarbem i zawiera w sobie masę witamin i minerałów, tak niezbędnych dla organizmu? Mowa oczywiście o starym babcinym przepisie na zakwas z buraka. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim niezwykle zdrowy. Kto jednak powinien go stosować? I co daje jego regularne spożywanie?
Skrobia modyfikowana spełnia w przemyśle spożywczym liczne funkcje. Dlaczego E1422 jest ważnym dodatkiem spożywczym?
E1422 to naturalny wielocukier, który gromadzi się w komórkach roślin w formie niewielkich ziaren. Skrobia modyfikowana jest skrobią naturalną, którą poddano odpowiednim mechanicznym procesom celem wykorzystania jej właściwości. Jak wygląda ten proces?
E631 – gdzie można spotkać ten składnik? Inozynian disodowy odpowiada za polepszenie smaku niektórych potraw
E631 oznaczany jest także jako IMP. W przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie jako substancja ulepszająca smak konkretnych produktów, a tym samym potraw. Czy jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia? Sprawdź jej działanie.