Bronisława Adamska

Bronisława Adamska

19 artykuł
Dietetyk oraz instruktorka fitness z 8-letnim doświadczeniem. Prowadzi zajęcia wzmacniające, choreograficzne i mentalne. Prywatnie mama 12-letniej Alicji.

Ostra i zdrowa – suszona papryczka chili BIO

Suszona papryczka chili BIO to idealna propozycja dla miłośników ostrego smaku, którzy jednocześnie dbają o swoje zdrowie. Papryczki chili to naturalne źródło witamin i minerałów, a suszenie ich pozwala zachować ich właściwości odżywcze na dłużej. Wersja BIO gwarantuje, że produkt jest wolny od sztucznych nawozów i pestycydów. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia niesie za sobą spożywanie suszonej papryczki chili BIO.
e150c

E150c – karmel amoniakalny. Jakie jest jego zastosowanie?

E150c, czyli karmel amoniakalny, to popularny barwnik, który nadaje potrawom i napojom brązowy kolor. Ten dodatek do żywności występuje m.in. w piwie czy gotowych ciemnych sosach pieczeniowych. Czy jest bezpieczny dla zdrowia? Poznaj właściwości tego syntetycznego dodatku do żywności.
zieleń brylantowa

Zieleń brylantowa E142. Czy ten dodatek jest bezpieczny dla zdrowia?

E142 zieleń brylantowa to związek chemiczny znany od wieków ze swoich właściwości antyseptycznych. Od stosunkowo niedawna wykorzystuje się go także do barwienia żywności. Czy produkty zabarwione na intensywnie zielony kolor są bezpieczne dla zdrowia? Sprawdź, czym charakteryzuje się ten popularny barwnik!

Zdrowe gotowanie w domu porady i wskazówki

Podstawą codziennej diety powinny być dania bogate w błonnik, witaminy i minerały. Raz na jakiś czas można oczywiście zgrzeszyć pizzą czy burgerem, jednak tego typu dania nie powinny zbyt często lądować na naszych talerzach. Od czego zacząć więc swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem? Podpowiadamy!  
z czego jest tofu

Z czego jest tofu? Poznaj dalekowschodni „serek”

Tofu to odpowiednik sera doskonale znany z kuchni dalekowschodniej. Jego właściwości docenią nie tylko weganie i osoby niemogące spożywać nabiału. Z czego jest tofu i jak używać go w kuchni? Dowiedz się więcej na temat tego specjału!
z czego jest chałwa

Z czego jest chałwa? Poznaj rodzaje orientalnego przysmaku

Chałwa należy do najbardziej znanych deserów pochodzących z Turcji i Bliskiego Wschodu. Nie każdy jednak wie, jak wiele rodzajów chałwy istnieje i że deser ten może być wyrabiany z różnych składników. A więc z czego jest chałwa czy raczej – chałwy? Sprawdź!
z czego jest ocet

Z czego jest ocet? Poznaj różne rodzaje octu

Czy wiesz, z czego jest ocet? Czym różnią się jego poszczególne rodzaje? Do czego można wykorzystać ten roztwór? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule. Przeczytaj, by dowiedzieć się więcej.

Zakwas z buraka i jego działanie

Nie od dziś wiadomo, że naturalne, stare sposoby na poprawę zdrowia, do dziś nie straciły na popularności. Dlaczego zresztą mielibyśmy zrezygnować z czegoś, co jest prawdziwym skarbem i zawiera w sobie masę witamin i minerałów, tak niezbędnych dla organizmu? Mowa oczywiście o starym babcinym przepisie na zakwas z buraka. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim niezwykle zdrowy. Kto jednak powinien go stosować? I co daje jego regularne spożywanie?