żółcień pomarańczowa

Żółcień pomarańczowa E110 – w jakich produktach się znajduje? 

Żółcień pomarańczowa FCF to związek chemiczny, stosowany w przemysłach spożywczym, farmakologicznym i kosmetycznym. Ze względu na udowodnione wieloma badaniami działanie na organizm, wzbudza on wiele kontrowersji. Dowiedz się więcej o barwniku E-110. 

Produkty, które mają przyciągać uwagę klientów, powinny prezentować się estetycznie. Z tego powodu w wielu z nich wykorzystywane są barwniki spożywcze, które nadają ładny, żywy kolor dzięki temu zarówno kosmetyki, farmaceutyki, jak i żywność przykuwają wzrok. Niestety nierzadko syntetyczne barwniki mają szkodliwy wpływ na zdrowie nie inaczej jest w przypadku E110. Przekonaj się, w jakich produktach wykorzystuje się żółcień pomarańczową E110, jakie działanie może mieć na organizm i dlaczego warto go unikać. 

Artykuł zrealizowany przy wsparciu serwisu

Żółcień pomarańczowa E110 – charakterystyka

Żółcień pomarańczowa to organiczny związek chemiczny, syntetyczny barwnik azowy, o żółtopomarańczowej barwie. Na etykietach produktów spożywczych widnieje jako E 110. Barwnik jest rozpuszczalny w wodzie, stabilny w obecności kwasów owocowych oraz wysokiej temperatury i światła. Żółcień pomarańczowa jest stosowana do barwienia żywności, leków i kosmetyków. Nadaje im żółtawy, pomarańczowy lub czerwony kolor, dzięki czemu wyglądają na bardziej apetyczne i świeższe.

Barwnik syntetyczny E110, kiedy spożyty, jest wchłaniany w niewielkiej ilości z przewodu pokarmowego, a wydalany z kałem. 

W jakich produktach znajduje się barwnik E-110? 

Żółcień pomarańczowa FCF jest dodatkiem w wielu produktach o konsystencji  proszku np. kisieli, budyniów, ciast, napoi, zupek i sosów. To również popularny składnik słodyczy i przekąsek, m.in. słodkich napojów, gumy do żucia, chipsów, żelków, lodów, marcepanu, a nawet czekolady – w tym ostatnim przypadku barwnik często łączy się z amarantem, dzięki czemu nadaje czekoladzie brązowe zabarwienie. Żółcień pomarańczową można znaleźć także w dżemach i marmoladach, gdyż dzięki niemu owoce wyglądają na świeższe przez dłuższy czas. E-110 to również dodatek wędzonych ryb oraz rybnych konserw.

Żółcień pomarańczowa wykorzystywana jest także w przemyśle farmaceutycznym (dodawana do powłoczek kapsułek oraz syropów) i kosmetycznym – znajduje zastosowanie w płukankach oraz farbach do włosów. 

Szkodliwość żółcieni pomarańczowej FCF

W 2014 r. EFSA ustaliło, że spożycie E110, bez negatywnego wpływu na zdrowie, to 4 mg/kg masy ciała na dobę. Jednocześnie warto mieć na uwadze, że spożywanie żółcieni pomarańczowej FCF w większej ilości może skutkować wystąpieniem negatywnych skutków ubocznych, zwłaszcza w przypadku osób wrażliwych. Szczególnie narażone są dzieci, które, jak ustalono, spożywają bardzo duże ilości pokarmów i napojów zawierających barwnik próg ADI zostaje przekroczony o ok. 50%.

  • Barwniki azotowe, takie jak żółcień pomarańczowa, może wywoływać reakcje alergiczne, takie jak zaczerwienienie, świąd, pokrzywka, duszności, obrzęk Quinckego oraz, nierzadko, problemy przewodu pokarmowego. Badania wykazały także, że barwnik spożywczy może powodować nasilenie się objawów astmy.
  • Niektóre analizy wykazały, że nadmierne spożycie produktów zawierających żółcień pomarańczową FCF jest związane z ryzykiem rozwoju nadpobudliwości u dzieci. Uważa się, że może powodować nasilenie się objawów ADHD. 
  • Żółcień pomarańczowa znajduje się na listach niektórych z organizacji zdrowotnych, jako substancja kancerogenna. Testy na zwierzętach wykazały, że może on wywoływać m.in. raka nerek. Z tego powodu wiele państw (m.in. Norwegia, Finlandia, USA i Anglia) wycofały z obrotu produkty spożywcze zawierające barwnik.

Żółcień pomarańczowa – podsumowanie

Podsumowując, E-110 bez wątpienia nadaje produktom ładnej, żywej barwy. Jednocześnie żółcień pomarańczowa może powodować problemy zdrowotne, takie jak alergie, pogorszenie objawów ADHD, a nawet choroby nowotworowe. Warto mieć na uwadze, że w niskich dawkach (do 4 mg/kg) substancja nie jest szkodliwa, a większość wydalana jest z organizmu. Jednocześnie jednak należy dokładnie zapoznawać się z etykietami produktów i starać się unikać tych, na których widnieje nazwa E110 – w Polsce żółcień pomarańczowa nie jest bowiem substancją zakazaną. 



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
e151

E151 – czerń brylantowa. Czy ten barwnik spożywczy jest bezpieczny?

Następny artykuł
e123

E123 – potencjalnie szkodliwy barwnik spożywczy. Amarant E123

Zobacz też