e319

E319 (TBHQ), czyli Tert-butylohydrochinon – bezpieczny związek czy szkodliwy konserwant? Sprawdźmy to!

E319 to syntetyczny związek organiczny, który budzi liczne kontrowersje. W jednych krajach całkowicie zakazany, a w innych – powszechnie stosowany. Na czym polega jego działanie? Poznaj najważniejsze informacje o słynnym TBHQ!

W przemyśle spożywczym stosuje się różnorodne dodatki do żywności, których zadaniem jest nie tylko przedłużenie świeżości, trwałości i przydatności do spożycia, ale również poprawa walorów smakowych, zapachowych i wizualnych. Producenci żywności prześcigają się w nowoczesnych rozwiązaniach. Nie wszystkie dodawane składniki są jednak neutralne dla zdrowia. Związek E319, czyli Tert-butylohydrochinon jest niezwykle kontrowersyjną substancją, choć często stosowaną substancją. Dowiedz się, jakie wady ma popularny konserwant!

Czym jest związek E319?

Aromatyczny związek organiczny E319 jest syntetycznym konserwantem z grupy fenoli. Jest pochodną hydrochinonu. Może być stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi substancjami, takimi jak:

  • BHA;
  • BHT.

Jest silnym przeciwutleniaczem oraz środkiem konserwującym. Zapobiega jełczeniu tłuszczów i zapobiega namnażaniu niektórych bakterii i grzybów. Ma postać proszku o delikatnym zapachu, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Może być więc z powodzeniem wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu.

Właściwości Tert-butylohydrochinonu (TBHQ)

E319 w produktach spożywczych pełni głównie funkcję stabilizatora i konserwantu. Jest również chętnie używany w branży kosmetycznej jako dodatek do produktów. Niestety, choć jego działanie faktycznie pozwala wspomóc produkcję żywności, skutki uboczne spożywania produktów z jego dodatkiem mogę być niebezpieczne. Wśród niekorzystnych właściwości TBHQ wyróżniamy m.in.:

  • powodowanie podrażnień (przy kontakcie ze skórą);
  • szkodliwy wpływ na nerki;
  • oddziaływanie na pracę tarczycy;
  • zwiększanie ryzyka powstawania alergii pokarmowych;
  • obniżanie odporności organizmu.

Zastosowanie w branży spożywczej

Tert-butylohydrochinon stosowany jest jako silny przeciwutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. Najczęściej występuje w mrożonych paluszkach rybnych, panierowanych rybach czy owocach morza. W Polsce można go spotkać również w składzie produktów importowanych, np:

  • gumie do żucia;
  • słonych przekąskach;
  • popcornie;
  • suszonym mięsie;
  • zupkach chińskich;
  • napojach gazowanych.

Czy TBHQ (E319) jest bezpieczny?

Niestety, konserwant o symbolu E319 należy do szkodliwych substancji. Choć jest dozwolony w Europie, powinniśmy wybierać żywność, która nie posiada w składzie TBHQ. Nadmierne spożywanie E319 może prowadzić do zaburzeń pracy nerek i tarczycy. Związek zakłóca wydzielanie estrogenu oraz obniża aktywność limfocytów.

Syntetyczny związek E319 jest zakazany w niektórych państwach (np. w Japonii). Amerykańska Agencja FDA zatwierdziła limit, którego nie powinna przekraczać zawartość TBHQ w składzie produktu – wynosi on maksymalnie 0,02% obecnego tłuszczu w danej żywności. 



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
e322

E322 (lecytyna sojowa) – czym jest ten związek i gdzie znajduje zastosowanie? Poznaj najważniejsze informacje!

Następny artykuł
e471

E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych

Zobacz też