W przemyśle spożywczym stosuje się różnorodne dodatki do żywności, których zadaniem jest nie tylko przedłużenie świeżości, trwałości i przydatności do spożycia, ale również poprawa walorów smakowych, zapachowych i wizualnych. Producenci żywności prześcigają się w nowoczesnych rozwiązaniach. Nie wszystkie dodawane składniki są jednak neutralne dla zdrowia. Związek E319, czyli Tert-butylohydrochinon jest niezwykle kontrowersyjną substancją, choć często stosowaną substancją. Dowiedz się, jakie wady ma popularny konserwant!
Czym jest związek E319?
Aromatyczny związek organiczny E319 jest syntetycznym konserwantem z grupy fenoli. Jest pochodną hydrochinonu. Może być stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi substancjami, takimi jak:
- BHA;
- BHT.
Jest silnym przeciwutleniaczem oraz środkiem konserwującym. Zapobiega jełczeniu tłuszczów i zapobiega namnażaniu niektórych bakterii i grzybów. Ma postać proszku o delikatnym zapachu, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Może być więc z powodzeniem wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu.
Właściwości Tert-butylohydrochinonu (TBHQ)
E319 w produktach spożywczych pełni głównie funkcję stabilizatora i konserwantu. Jest również chętnie używany w branży kosmetycznej jako dodatek do produktów. Niestety, choć jego działanie faktycznie pozwala wspomóc produkcję żywności, skutki uboczne spożywania produktów z jego dodatkiem mogę być niebezpieczne. Wśród niekorzystnych właściwości TBHQ wyróżniamy m.in.:
- powodowanie podrażnień (przy kontakcie ze skórą);
- szkodliwy wpływ na nerki;
- oddziaływanie na pracę tarczycy;
- zwiększanie ryzyka powstawania alergii pokarmowych;
- obniżanie odporności organizmu.
Zastosowanie w branży spożywczej
Tert-butylohydrochinon stosowany jest jako silny przeciwutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. Najczęściej występuje w mrożonych paluszkach rybnych, panierowanych rybach czy owocach morza. W Polsce można go spotkać również w składzie produktów importowanych, np:
- gumie do żucia;
- słonych przekąskach;
- popcornie;
- suszonym mięsie;
- zupkach chińskich;
- napojach gazowanych.
Czy TBHQ (E319) jest bezpieczny?
Niestety, konserwant o symbolu E319 należy do szkodliwych substancji. Choć jest dozwolony w Europie, powinniśmy wybierać żywność, która nie posiada w składzie TBHQ. Nadmierne spożywanie E319 może prowadzić do zaburzeń pracy nerek i tarczycy. Związek zakłóca wydzielanie estrogenu oraz obniża aktywność limfocytów.
Syntetyczny związek E319 jest zakazany w niektórych państwach (np. w Japonii). Amerykańska Agencja FDA zatwierdziła limit, którego nie powinna przekraczać zawartość TBHQ w składzie produktu – wynosi on maksymalnie 0,02% obecnego tłuszczu w danej żywności.
Zobacz także:
- E385 – czym jest sól wapniowo-disodowa (EDTA), czyli częsty składnik majonezów? Poznaj zastosowanie i wpływ na zdrowie!
- E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!
- E415 (guma ksantanowa) – szkodliwy składnik czy bezpieczny dodatek do żywności? Sprawdźmy to!
- E407 (karagen) – żelująca substancja budząca kontrowersje. Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie!
- E330 (kwas cytrynowy) – czy spożywczy kwasek cytrynowy jest bezpieczny? Poznaj główne właściwości i zastosowanie!