Dla zachowania przydatności do spożycia żywności niezbędne jest stosowanie konserwantów. W tym celu wykorzystuje się wiele substancji, a jedną z nich jest właśnie E220, czyli dwutlenek siarki. Zasadniczo jest to substancja bezpieczna dla zdrowia, jednak nie należy przekraczać dziennego bezpiecznego poziomu spożycia. W przeciwnym razie może wywoływać szereg skutków ubocznych, a najczęstszymi są reakcje alergiczne. Warto też pamiętać, że dwutlenek siarki stosowany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym i farmaceutycznym. Konkretne produkty, zawierające E220 poznasz już za chwilę!
E220 – co to jest?
Dwutlenek siarki to związek chemiczny otrzymywany poprzez spalanie siarki w obecności tlenu lub powietrza. Jest to bezbarwny gaz o właściwościach rozjaśniających i dobrej rozpuszczalności w wodzie. Działa drażniąco na układ oddechowy. Ma gryzący zapach, przypominający woń spalonej zapałki. Charakteryzuje się dobrą trwałością w środowisku kwaśnym.
Zastosowanie dwutlenku siarki
E220 ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że zapobiega on utlenianiu żywności i tworzeniu się wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób, w tym nowotworów. Dwutlenek siarki w przemyśle spożywczym ma za zadanie konserwować żywność. Substancja hamuje rozwój niebezpiecznych dla zdrowia mikroorganizmów (bakterii oraz pleśni). E220 można znaleźć w takich produktach jak suszone owoce, marmolady, napoje bezalkoholowe, wina, miody pitne, piwa i przetworzone warzywa. Ponadto substancja zapobiega gniciu i wpływa na trwałość barwy żywności. W przemyśle tekstylnym służy do rozjaśniania tkanin. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, dwutlenek siarki jest też wykorzystywany do dezynfekcji pojemników wielokrotnego użytku i urządzeń służących do produkcji żywności.
Dwutlenek siarki E220 – szkodliwość
Zasadniczo, dwutlenek siarki uznawany jest za substancję bezpieczną. Jednak spożywanie żywności z jego dodatkiem, szczególnie w nadmiarze może powodować skutki uboczne. Przede wszystkim substancja może wywołać reakcje alergiczne, powodując pokrzywkę i zaczerwienienie skóry. Dwutlenek siarki może nasilać objawy astmy, powodować bóle głowy, bóle brzucha, nudności i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niestety dwutlenek siarki może negatywnie wpływać na aktywność witaminy B1. Ze względu na właściwości utleniające, substancja może zmniejszać zawartość witaminy C obecnej w produktach spożywczych.
E220 – bezpieczny poziom dziennego spożycia
Konserwant E220 został poddany ocenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jak się okazuje, dostępne, ograniczone dane, zgromadzone w wyniku przeprowadzonych badań nad związkami siarki: E 220, E 221, E222, E223, E224, E226, E227, E228 nie budzą obaw. Nie stwierdzono genotoksyczności, rakotwórczości i negatywnego wpływu na układ rozrodczy. Na tej podstawie ustalono dzienny poziom spożycia ADI, który wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Na chwilę obecną, wartość poziomu uznana jest za tymczasową, do momentu zgromadzenia nowych danych.
Dwutlenek siarki – unikać czy nie?
Warto przede wszystkim czytać etykiety, a także z uważnością obserwować, czy po spożyciu konkretnych produktów nie pojawiają się skutki uboczne, na przykład reakcje alergiczne. Ze względu na to, że E220 jest właśnie potencjalnym alergenem, z żywności z jego dodatkiem powinny zrezygnować kobiety w ciąży.
Zobacz także:
- E171 (dwutlenek tytanu) – zakazany, rakotwórczy barwnik
- E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- E122, czyli azorubina: zastosowanie, szkodliwość, bezpieczna dawka
- E211, czyli benzoesan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- E202, czyli sorbinian potasu: właściwości i zastosowanie. Czy ten konserwant jest szkodliwy?