Erytrytol nazywany także erytrolem to alkohol cukrowy. Do tej samej grupy należy także popularny cukier brzozowy – ksylitol, a także sorbitol i manitol. Jest on bezbarwną krystaliczną substancją o słodkim smaku. Wyglądem do złudzenia przypomina zwykły cukier, jednak w przeciwieństwie do niego ma niską wartość energetyczną oraz indeks glikemiczny. Z tego powodu coraz częściej jest stosowany jako zamiennik klasyczny słodzików. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, z czego jest erytrytol. Przeczytaj i dowiedz się więcej na jego temat.
Z czego produkowany jest erytrytol?
Większość dietetyków zaleca zastąpienie cukru zdrowszymi zamiennikami m.in. erytrytolem. Jednak niektórzy uznają go za sztuczny dodatek do żywności i uważają za szkodliwy. Jaka jest prawda?
Z czego produkowany jest erytrytol dostępny w sklepach? Najczęściej syntezuje się go z gliceryny odpadowej (powstałej na przykład podczas tworzenia biopaliw) przy pomocy drożdży. To najnowsza i najbardziej efektywna metoda produkcji. Wcześniej do uzyskiwania słodzika wykorzystywano hydrolizaty skrobiowe lub glukozę, jednak ze względu na coraz wyższe ceny tych substancji zdecydowano się zmienić metodę produkcji.
Chociaż erytrytol wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym jest otrzymywany w wyniku syntezy, nie oznacza to, że środek ten jest sztuczny. W naturze można go znaleźć na przykład w owocach takich jak melony czy winogrona, pyłkach kwiatów, grzybach niektórych gatunków, owocach morza, napojach powstałych w wyniku fermentacji, algach oraz porostach.
Jak smakuje erytrol?
Już wiesz, z czego produkowany jest erytrytol, ale czy znasz jego smak? Przypomina ten znany sacharozy, jednak jest delikatnie mniej słodki, w związku z czym należy użyć go więcej, chcąc uzyskać ten sam poziom słodyczy. Przyjmuje się, że 7 g cukru spożywczego to ekwiwalent 5 g erytrytolu. Poza tym słodzik wywołuje delikatne uczucie chłodu w jamie ustnej, co jest normalnym zjawiskiem.
Czy erytrytol jest zdrowy?
Czy używanie erytrolu zamiast białego cukru to dobry wybór? Zdecydowanie tak. Za jego wyższością nad klasycznymi słodzidłami przemawia kilka czynników.
Przede wszystkim erytrol to substancja słodząca, której nie metabolizuje organizm człowieka. Oznacza to, że jest ona wydalana w takiej samej formie, w jakiej została przyjęta. W efekcie nie wpływa on na poziom glukozy oraz insuliny we krwi, dzięki czemu mogą spożywać go osoby z cukrzycą.
Warto także wspomnieć o aspekcie ekologicznym. Z czego produkowany jest erytrytol? Zazwyczaj są to odpady powstałe przy wytwarzaniu innych produktów. Ich wykorzystanie pozwala zmniejszyć zużycie cennych surowców. Biorąc pod uwagę, z czego jest cukier, erytrytol jest nie tylko lepszym wyborem dla zdrowia, ale i dla planety.
Kolejną istotną zaletą erytrytolu jest jego wyjątkowo niska kaloryczność. W 1 g tego słodzika znajduje się mniej niż 0,4 kcal. W rzeczywistości organizm człowieka podczas jego spożywania spala więcej kalorii, niż przyswaja. Biorąc pod uwagę skalę problemu nadwagi oraz otyłości wśród społeczeństwa to wyjątkowo istotny aspekt.
Cukier odpowiada za szybki rozwój próchnicy. Jak wygląda sytuacja w przypadku erytrytolu? Słodzik ten nie tylko nie przyczynia się do powstawania ubytków zębów, ale wręcz im zapobiega. W jaki sposób? Hamuje on proces fermentacji glukozy oraz innych cukrów przez bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.
Poza tym erytrytol ma także właściwości antyoksydacyjne. W ten sposób zwalcza on wolne rodniki – związki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych oraz przyspieszone procesy starzenia organizmu. Wszystkie wcześniej wspomniane cechy czynią erytrytol najzdrowszym zamiennikiem białego cukru.
Erytrytol a skutki uboczne
Biorąc pod uwagę, z czego produkowany jest erytrytol, dość łatwo wysnuć wnioski o bezpieczeństwie jego stosowania. Co najważniejsze nie są to tylko domysły, ponieważ ze względu na popularność tego słodzika Światowa Organizacja Zdrowia postanowiła dokładnie zbadać jego właściwości. Według WHO jest on całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka i może być stosowany w przemyśle spożywczym.
Erytrytol – zastosowanie
Erytrytol to obecnie najzdrowszy zamiennik cukru stołowego. Możesz wykorzystać go tradycyjnie do słodzenia kawy lub herbaty, bądź do przygotowywania:
- wypieków,
- deserów lodowych,
- dżemów lub konfitur,
- galaretek,
- gum do żucia,
- musztard,
- sosów.
Po przeczytaniu naszego poradnika wiesz, z czego produkowany jest erytrytol oraz w jaki sposób możesz go wykorzystać. Zastąpienie nim białego cukru to niewielka zmiana, która pozwoli ci lepiej zadbać o swoje zdrowie. Pamiętaj jednak, by zawsze kupować go ze sprawdzonych źródeł.
Zobacz także:
- Z czego jest cukier i jakie ma wartości odżywcze?
- Z czego jest marcepan? Poznaj składniki słodkiego przysmaku
- Z czego jest majonez i jakie ma składniki odżywcze?
- Z czego jest musztarda? Składniki odżywcze i właściwości
- Naturalne substancje słodzące w przemyśle spożywczym