Pasztet był znany już w starożytności, a szczyt jego popularności przypadał na czasy szlacheckie. Wówczas uważano go za wystawne danie, jednak dziś sięga się po niego przede wszystkim z przyczyn ekonomicznych. W poradniku wyjaśnimy, z czego jest pasztet oraz opowiemy o jego wartościach odżywczych.
Z czego jest pasztet tradycyjny?
Zgodnie z definicją pasztet to potrawa przyrządzana z różnych gatunków pieczonego lub gotowanego mięsa oraz podrobów. Zmielone na jednolitą masę składniki miesza się z odpowiednio dobranym zestawem przypraw, po czym zapieka – tego typu dania przyrządzali pasztetnicy na królewskich dworach.
Niestety obecnie pasztet to produkt spożywczy, którego składu nie reguluje prawo. W efekcie wyroby dostępne w sklepach znacznie odbiegają od tradycyjnych dań. Z czego jest pasztet, który najłatwiej znaleźć w sklepach?
- Mięso oddzielone mechanicznie (MOM), które stanowi najgorszy gatunek mięsa. Składa się ono przede wszystkim z masy mięsno-tłuszczowej oraz chrząstek zwierzęcych, których nie dało się oddzielić od kości.
- Podroby takie jak wątróbki czy serca zazwyczaj są obecne nawet w tanich pasztetach, ale w niewielkiej ilości.
- Tłuszcz zwierzęcy lub roślinny, który nadaje masie odpowiedniej konsystencji i ułatwia rozsmarowywanie jej na pieczywie.
- Wypełniacze takie jak woda, białko sojowe, mąka pszenna czy kasza manna pozwalają wyprodukować pasztet w niższej cenie. Nie są one szkodliwe dla zdrowia, ale mogą zmniejszać walory smakowe produktu.
- Konserwanty, barwniki, chemiczne wzmacniacze smaku oraz stabilizatory (na przykład azotyn sodu, który może przekształcać się w związki rakotwórcze).
Oczywiście, w niektórych sklepach można znaleźć także produkty o wyższej jakości. Z czego jest pasztet klasy „premium”? Znajduje się w nim przede wszystkim mięso – może to być drób (zwykle indyk lub kurczak), wieprzowina lub dziczyzna. Kolejnym ważnym składnikiem są podroby, a istotnym dodatkiem jajko, które zapewnia całej masie odpowiednią strukturę. Osoby znajdujące się na diecie redukcyjnej oraz wyznające islam powinny uważać, wybierając pasztety drobiowe – wiele z nich zawiera dodatki wieprzowe.
Wartości odżywcze pasztetu mięsnego
Biorąc pod uwagę, z czego jest pasztet, dość łatwo domyślić się, że jego spożywanie wpływa niekorzystnie na zdrowie, zwłaszcza jeśli nie możesz przyrządzić go samodzielnie. 100 gramów pasztetu w zależności od rodzaju może zawierać ponad 300 kalorii pochodzących w głównej mierze z tłuszczu. Ponadto w daniu znajduje się dużo cholesterolu odpowiedzialnego za zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca.
Pasztet roślinny – zdrowa alternatywa
Wegański pasztet to według dietetyków najzdrowsza odmiana tego tradycyjnego dania. Ma mało kalorii, a zawiera całe bogactwo witamin oraz pierwiastków. Wśród nich znajdują się m.in.: witaminy z grupy B, cynk, wapń, potas oraz żelazo. Składniki naturalne zawarte w roślinnych regulują gospodarkę niemalże wszystkich układów znajdujących się w ciele człowieka.
Z czego jest pasztet roślinny? Istnieje wiele przepisów na to danie. W większości z nich podstawą są nasiona roślin strączkowych – zazwyczaj będzie to soczewica, fasola bądź ciecierzyca. Poza tym do pasztetów dodaje się także inne warzywa na przykład cukinie, marchewki czy bataty. Ich zadaniem jest nie tylko nadanie smaku, ale także odpowiedniej konsystencji. Z tego samego powodu do przyrządzenia wegańskiego pasztetu używa się olejów roślinnych. Na koniec przygotowaną masę wystarczy doprawić zgodnie ze swoimi upodobaniami oraz upiec.
Już wiesz, z czego jest pasztet tradycyjny oraz wegański. Robiąc zakupy, zawsze czytaj składy produktów spożywczych i wybieraj świadomie, by dbać o zdrowie swoje oraz swojej rodziny.
Zobacz także:
- Z czego jest ocet? Poznaj różne rodzaje octu
- Z czego jest smalec? Poznaj jego wartości odżywcze
- Z czego jest tofu? Poznaj dalekowschodni „serek”
- Z czego jest majonez i jakie ma składniki odżywcze?
- Z czego jest hummus? Czy warto jeść pastę z ciecierzycy?