Zakwas z buraków – właściwości i zastosowanie

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji całego organizmu działają naturalne produkty. Te, które dała natura i są produkowane z zachowaniem wszelkich standardów jakości, mają dobroczynny wpływ w wielu obszarach zdrowotnych. Czasem, mimo tego są niedoceniane, a ogrom ich właściwości potrafi dostarczyć wielu cennych witamin i wspomóc w walce z różnymi dolegliwościami. Do tej grupy można śmiało zaliczyć zakwas z buraka. Kiszonki bowiem doskonale sprawdzają się jako produkty wspomagające leczenie. Jakie są zalety stosowania zakwasu z buraka i w jakich sytuacjach będą szczególnie pomocne?

Właściwości zakwasu z buraków

Proces fermentacji wykorzystywany do produkcji zakwasu z buraków, oprócz dostarczania do organizmu mnóstwa witamin, wpływa również zbawiennie na florę bakteryjną w jelitach. Można zatem śmiało stwierdzić, że jest on naturalnym prebiotykiem. Duża zawartość żelaza korzystnie wpływa na stymulację czerwonych krwinek, dzięki czemu zakwas buraczany jest szczególnie polecany dla osób, zmagających się z anemią. 

Jego wyrazisty kolor, który jest gwarancją, że został on wyprodukowany z buraków wysokiej jakości to zasługa betainy, pełniącej bardzo ważną funkcję w leczeniu przewlekłych chorób serca. Dodatkowo betaina jest silnym antyoksydantem, odpowiedzialnym za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Zakwas z buraków posiada wiele właściwości leczniczych, jego picie jest również zalecane podczas różnego rodzaju infekcji, w celu regeneracji organizmu i niwelowania patogenów chorobotwórczych.

Zastosowanie zakwasu z buraków – kiedy i w jakich ilościach należy go spożywać?

W związku z tym, że zakwas z buraków jest naturalnym produktem, jego spożywanie jest bezpieczne. Najlepiej rozpocząć przyjmowanie go od wypicia połowy szklanki dziennie, z czasem zwiększając tę ilość. Wypijanie go na czczo świetnie wpływa na prawidłową pracę metabolizmu. Warto pić taki zakwas ze szczególnym uwzględnieniem jego wysokiej jakości, którą można łatwo ocenić poprzez barwę, a także konsystencję. Powinna być ona płynna i przejrzysta. Można również taki zakwas wykonać samodzielnie. Dobry zakwas z buraków to jak najprostszy skład w nim zawarty. Dodatkową zaletą jest również jego niska kaloryczność, tak więc nie ma żadnych przeszkód, aby nie stosować go podczas diety. Pół szklanki tego napoju, spożywane każdego dnia potrafi uzupełnić niedobory witamin i minerałów oraz poprawić wydolność organizmu.

Przeciwwskazania do picia zakwasu z buraków

Osoby cierpiące na schorzenia żołądka, takie jak przewlekły stan zapalny błony śluzowej lub refluks, nie powinny rozpoczynać dnia od wypicia zakwasu z buraków, ponieważ mogłoby to doprowadzić do podrażnień. Nie powinny go zażywać osoby zmagające się z reumatyzmem lub z chorobami nerek, w związku z dużą zawartością szczawianów, mogących zaostrzyć dolegliwości. Natomiast osoby z cukrzycą, obawiające się spożywania zakwasu z buraka z powodu zawartości cukru, mogą śmiało korzystać z jego właściwości, jako że w procesie fermentacji zostaje ona znacznie obniżona.

Treść promocyjna



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Czy warto brać suplementy na stres i zmęczenie?

Następny artykuł
jak zrobić kod kreskowy na produkt

EAN, czyli jak zrobić kod kreskowy na produkt?

Zobacz też