Jak zacząć legalnie produkować żywność w zaciszu domowym?
Zgodnie z przepisami można produkować żywność nawet w swojej domowej kuchni pod warunkiem, że uzyska się legalizację. Konieczne staje się spełnienie odpowiednich wymagań sanitarnych. Warto wobec tego wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy odbiorze mieszkania, aby uchronić się przed ewentualnymi problemami w niedalekiej przyszłości. Najlepiej wykonać go z fachowcem, aby nie przeoczyć żadnych niedoróbek. Jeśli błędy zostaną wpisane do protokołu zdawczo-odbiorczego, to obowiązek ich usunięcia spadnie na dewelopera. Inwestora ominą wobec tego dodatkowe koszty. Odbiór mieszkania z inżynierem to najlepsze rozwiązanie, szczególnie jeśli ktoś zamierza prowadzić działalność gospodarczą we własnym lokalu. Konieczne staje się dokonanie wpisu do rejestru, wymaga to złożenia wniosku do powiatowej inspekcji sanitarnej.
Co jest wymagane? O czym trzeba pamiętać?
Dopiero po złożeniu stosownego wniosku i uzyskaniu wpisu do rejestru, możliwe staje się rozpoczęcie działalności polegającej na produkcji żywności w domu. W przypadku prywatnych domów mieszkalnych występuje wyłącznie obowiązek dokonania rejestracji. Zbędna staje się kontrola przez państwową inspekcję sanitarną. Oczywiście zawsze należy mieć na uwadze, że może pojawić się jakiś urzędnik w celu zweryfikowania, czy dane pomieszczenie spełnia wymagane warunki. Za regularne kontrole produkcji odpowiada producent. Zdarza się, że przedsiębiorca otrzyma zlecenie dotyczące konieczności dostosowania pomieszczenia lub zastosowania konkretnych procedur. Inspekcja sanitarna wymaga aktualnych wyników badania wody, umowy na wywóz odpadów, dokumentacji GMP/GHP i HACCP.
Artykuł promocyjny
Zobacz także:
- Kody kreskowe – kraje. Co oznaczają pierwsze cyfry kodu?
- Jak E536 może wpływać na ludzkie zdrowie? Sprawdź, czym jest żelazocyjanek potasu i kiedy staje się niebezpieczny!
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia — co warto wiedzieć?
- Kod kreskowy na opakowaniach – jak sprawdzić, co zawiera?
- E122, czyli azorubina: zastosowanie, szkodliwość, bezpieczna dawka