To, że napój czy cukierek mają intensywnie zielony kolor, nie musi wcale oznaczać, że w jego składzie znajdują się sztuczne dodatki. Swoją barwę może zawdzięczać chlorofilowi, barwnikowi otrzymywanemu z liści roślin. E140 wykorzystuje się nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym i farmaceutycznym.
Czym jest barwnik E140?
E140 – barwnik zwany również naturalną zielenią 3, to związek chemiczny z grupy naturalnych barwników porfirynowych. Ma ciemnozieloną, oliwkową barwę. Nie jest rozpuszczalny w wodzie, za to dobrze rozpuszcza się w alkoholach i olejach. Chlorofil to jeden z najmniej trwałych związków chemicznych. Nie jest odporny na działanie światła, utlenianie, zmiany temperatury czy pH. W niekorzystnych warunkach traci swój kolor i właściwości.
W jaki sposób pozyskuje się chlorofil z roślin?
Uzyskanie zielonego barwnika do żywności z roślin jest dość proste. Wykorzystuje się do tego celu najczęściej lucernę, trawę lub pokrzywę, czyli łatwo dostępne, dziko rosnące gatunki. Ich liście umieszcza się w rozpuszczalnikach organicznych – etanolu lub acetonie. Pod ich wpływem zachodzi reakcja ekstrakcji, czyli uwolnienia cząsteczek chlorofilu do rozpuszczalnika.
W jakich produktach spożywczych możesz znaleźć chlorofil E140?
E140 (chlorofil) występuje jako barwnik spożywczy w wielu produktach o kolorze zielonym. Wzbogaca barwę kiszonych ogórków, warzyw w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), utrwala intensywnie zielony odcień groszku. Oprócz tego możesz go znaleźć w słodyczach, kremach do ciast, lodach, gotowych drinkach alkoholowych, sokach owocowych, marmoladach, dżemach i innych podobnych produktach.
Inne zastosowania barwnika E140
Właściwości barwiące tzw. naturalnej zieleni 3 wykorzystuje się również w:
- przemyśle kosmetycznym – do nadawania zielonego koloru emulsjom, kremom, woskom, a także jako składnik dezynfekujący w kremach do cery tłustej i antyperspirantach;
- farmacji – jako składnik suplementów diety, preparatach na gojenie się ran.
Czy spożywanie E140 jest bezpieczne dla zdrowia?
Z racji tego, że chlorofil jest naturalnym składnikiem roślinnym, jego spożywanie nie niesie zagrożenia dla zdrowia. Co ważne, ten barwnik słabo wchłania się w przewodzie pokarmowym i jest wydalany w niemal niezmienionej postaci, dlatego jego wpływ na funkcjonowanie organizmu jest niewielki.
Nawet jeśli unikasz produktów zawierających barwniki, prawdopodobnie i tak spożywasz chlorofil w innej postaci, np. gdy jesz zielone warzywa. To korzystne dla zdrowia – żywność zawierająca naturalny chlorofil jest składnikiem wielu diet, np. antynowotworowej.
Szukasz informacji na temat dodatków do żywności? Sprawdź e-kody innych barwników wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i dowiedz się, które z nich są naturalnego pochodzenia!
Zobacz także:
- Zieleń brylantowa E142. Czy ten dodatek jest bezpieczny dla zdrowia?
- E123 – potencjalnie szkodliwy barwnik spożywczy. Amarant E123
- Ryboflawina – barwnik spożywczy E101. Czy to szkodliwy dodatek?
- E150c – karmel amoniakalny. Jakie jest jego zastosowanie?
- E133 (błękit brylantowy FCF) to szkodliwy dodatek do żywności. Sprawdź, co musisz o nim wiedzieć!