Dodatki do żywności, których symbol rozpoczyna się literą „E”, owiane są złą sławą. I słusznie, ponieważ wiele z nich ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wyjątkiem od reguły jest substancja E160a, znana jako karoten. Jest to barwnik pochodzenia naturalnego, a zatem nie ma on szkodliwego działania na organizm. Musisz jednak wiedzieć, że pod symbolem E160a kryje się również karoten syntetyczny, ale też i mieszanina karotenów. Już za chwilę dowiesz się, czy barwnik ten jest w pełni bezpieczny. Poznasz również poziom dziennego spożycia.
E160a – co to jest?
Pod symbolem E160a kryją się naturalne, jak i syntetyczne barwniki, które w przemyśle spożywczym służą do barwienia żywności na kolor pomarańczowy lub żółty. Substancja ta pozyskiwana jest z różnych roślin, głównie jednak z marchwi. Powstaje w wyniku przeprowadzania reakcji chemicznych, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie barwników żółtych lub pomarańczowych w postaci proszku.
Nazwy
W przemyśle spożywczym możemy spotkać się z dwoma symbolami karotenów:
- E160a (i) – karoteny mieszane;
- E160a (ii) – β-karoten
E160a – zastosowanie
Zastosowanie karotenu jest bardzo szerokie. Znajdziemy go w maśle, serach, jogurtach, lodach, pieczywie, deserach. Barwnik można też znaleźć w makaronach, majonezie, zupach w proszku, napojach i sosach.
Korzyści ze spożywania karotenów
- Karoteny to węglowodory nasycone – prowitaminy A. Mają właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że blokują one działanie wolnych rodników, wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
- Karoteny wpływają pozytywnie na kondycję skóry, pomagają utrzymać jej odpowiednie nawilżenie, są pomocne w redukcji zmarszczek i trądziku. Dzięki karotenom koloryt skóry jest bardziej równomierny, a opalenizna trwalsza.
- Spożywanie żywności zawierającej karoteny to profilaktyka chorób oczu. Substancje te hamują rozwój choroby AMD – zwyrodnienia żółtej plamki.
Jednak to, że substancja działa pozytywnie na organizm nie oznacza, że można ją spożywać w dowolnych ilościach. Zbyt duże dawki β-karotenu mogą wywoływać skutki uboczne.
E160a – bezpieczeństwo
Zbyt duże dawki karotenów mogą prowadzić do zabarwienia skóry na żółto, co przypomina objawy żółtaczki. Niewielkie przedawkowanie zazwyczaj nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Z kolei regularne spożywanie substancji w nadmiarze może zwiększać ryzyko chorób nowotworowych u palaczy i osób, które spożywają duże ilości alkoholu.
Dzienna dawka
Za bezpieczną dzienną dawkę spożycia mieszanych karotenów E160a (i) uznaje się 5 mg/kg masy ciała (EFSA).
Zobacz także:
- E110, czyli żółcień pomarańczowa – zastosowanie, szkodliwość, skutki uboczne
- Żółcień pomarańczowa E110 – w jakich produktach się znajduje?
- E129 – szkodliwa czerwień allura i jej zastosowanie
- E120 – popularny barwnik koszenila, kwas karminowy: zastosowanie, szkodliwość, dzienne spożycie. Czy ten składnik jest odpowiedni dla wegetarian i wegan?
- E162, czyli betanina – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo