e163

E163 – antocyjany: zastosowanie, właściwości, bezpieczeństwo

E163 to popularny dodatek do żywności. Służy w celu barwienia produktów spożywczych na kolor fioletowy. Sprawdź, gdzie można go znaleźć!

W przemyśle spożywczym pod symbolem E 163 kryją się antocyjany. Jest to grupa organicznych związków chemicznych, które stosuje się w celu barwienia produktów spożywczych. Jednak to nie jedyna rola tych substancji, ponieważ wzbogacają one wartości odżywcze żywności. Czy zatem są całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka? Sprawdźmy, co na ten temat mówią naukowcy!

E163 – pozyskiwanie

Antocyjany jako naturalne barwniki spożywcze są pozyskiwane z roślin, głównie z czarnej porzeczki, jeżyn, malin, czarnego bzu, czerwonej kapusty. Ekstrakty mogą zawierać cukry i minerały. Sam barwnik jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, jednak mniej trwały od syntetycznych odpowiedników.

Antocyjany jako barwniki spożywcze – zastosowanie

Substancje kryjące się pod symbolem E163 mogą być stosowane do barwienia żywności na kolor fioletowy, ale również czerwony i niebieski. Barwa zależy od pH środowiska, w którym są wytwarzane, ale również od tego, z jakiej rośliny pozyskano ekstrakt. Antocyjany można znaleźć w jogurtach, przetworach, lodach, napojach bezalkoholowych, słodyczach i konserwach. Znajdują również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, gdzie również wykorzystuje się je jako barwniki. 

E163 – korzyści dla zdrowia

Substancje kryjące się pod symbolem „E” często budzą obawy konsumentów. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie są szkodliwe. Część bowiem jest pochodzenia naturalnego, jak właśnie E163. Ta substancja nie tylko nie jest niebezpieczna, a wręcz jest korzystna dla zdrowia człowieka. Antocyjany są bowiem źródłem antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Oprócz tego mają pozytywny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, wspomagają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. 

Metabolizm

Antocyjany są wchłaniane tylko w niewielkiej ilości przez układ pokarmowy człowieka. W większości są one wydalane z kałem.

Dzienna dawka E163

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poddał analizie dostępne badania, w celu ustalenia dziennej bezpiecznej dawki antocyjanów. Według komisji, na podstawie ograniczonych danych dotyczących toksyczności tych substancji nie jest możliwe ustalenie poziomu ADI. Najwięcej badań przeprowadzono nad ekstraktami z winogron i czarnej porzeczki. Ustalono, że obecne poziomy stosowania barwników nie budzą obaw w kwestii bezpieczeństwa. 

Skutki uboczne

Na chwilę obecną nie ma żadnych doniesień, jakoby antocyjany wywołały reakcje alergiczne lub inne skutki uboczne.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
likopen

Likopen – jakie są właściwości i zastosowanie E160d?

Następny artykuł

Batony, czyli zdrowe i smaczne przekąski na co dzień

Zobacz też