W przemyśle spożywczym pod symbolem E 163 kryją się antocyjany. Jest to grupa organicznych związków chemicznych, które stosuje się w celu barwienia produktów spożywczych. Jednak to nie jedyna rola tych substancji, ponieważ wzbogacają one wartości odżywcze żywności. Czy zatem są całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka? Sprawdźmy, co na ten temat mówią naukowcy!
E163 – pozyskiwanie
Antocyjany jako naturalne barwniki spożywcze są pozyskiwane z roślin, głównie z czarnej porzeczki, jeżyn, malin, czarnego bzu, czerwonej kapusty. Ekstrakty mogą zawierać cukry i minerały. Sam barwnik jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, jednak mniej trwały od syntetycznych odpowiedników.
Antocyjany jako barwniki spożywcze – zastosowanie
Substancje kryjące się pod symbolem E163 mogą być stosowane do barwienia żywności na kolor fioletowy, ale również czerwony i niebieski. Barwa zależy od pH środowiska, w którym są wytwarzane, ale również od tego, z jakiej rośliny pozyskano ekstrakt. Antocyjany można znaleźć w jogurtach, przetworach, lodach, napojach bezalkoholowych, słodyczach i konserwach. Znajdują również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, gdzie również wykorzystuje się je jako barwniki.
E163 – korzyści dla zdrowia
Substancje kryjące się pod symbolem „E” często budzą obawy konsumentów. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie są szkodliwe. Część bowiem jest pochodzenia naturalnego, jak właśnie E163. Ta substancja nie tylko nie jest niebezpieczna, a wręcz jest korzystna dla zdrowia człowieka. Antocyjany są bowiem źródłem antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Oprócz tego mają pozytywny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, wspomagają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie.
Metabolizm
Antocyjany są wchłaniane tylko w niewielkiej ilości przez układ pokarmowy człowieka. W większości są one wydalane z kałem.
Dzienna dawka E163
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poddał analizie dostępne badania, w celu ustalenia dziennej bezpiecznej dawki antocyjanów. Według komisji, na podstawie ograniczonych danych dotyczących toksyczności tych substancji nie jest możliwe ustalenie poziomu ADI. Najwięcej badań przeprowadzono nad ekstraktami z winogron i czarnej porzeczki. Ustalono, że obecne poziomy stosowania barwników nie budzą obaw w kwestii bezpieczeństwa.
Skutki uboczne
Na chwilę obecną nie ma żadnych doniesień, jakoby antocyjany wywołały reakcje alergiczne lub inne skutki uboczne.
Zobacz także:
- E141, czyli kompleksy miedziowe. Poznaj ich właściwości i zastosowanie!
- E160a – barwnik spożywczy pochodzenia roślinnego. Czy jest całkowicie bezpieczny?
- E162, czyli betanina – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
- E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?
- E122, czyli azorubina: zastosowanie, szkodliwość, bezpieczna dawka