Azorubina, znana również jako karmoizyna i czerwień spożywcza 3 to barwnik syntetyczny, który w przemyśle spożywczym określany jest symbolem E122. Niestety substancja ta ma negatywny wpływ na organizm człowieka. Należy do tzw. szóstki Southampton. Jest to lista dodatków do żywności wpływających negatywnie na rozwój dzieci. Jednak to nie jedyne kontrowersje wokół azorubiny. Z tego artykułu dowiesz się, w jakich produktach występuje ta substancja i jakie są skutki uboczne jej spożywania.
Niniejszy artykuł powstał dzięki wsparciu serwisu
E122 – co to jest?
Azorubina to związek chemiczny – barwnik azowy będący pochodną smoły węglowej. Występuje w postaci proszku o kolorze rubinowym. Jest odporna na działanie wysokiej temperatury i dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu jej zastosowanie w przemyśle spożywczym jest bardzo szerokie. Azorubina może być też łączona z innymi barwnikami w celu uzyskania innych barw.
Zastosowanie Azorubiny
E122 służy do barwienia na czerwono produktów spożywczych, takich jak: słodycze, różnego rodzaju przetwory, sosy, zupy, kisiele, galaretki, jogurty, napoje bezalkoholowe i alkohole kolorowe, wina. W przemyśle kosmetycznym azorubina występuje pod symbolem CI 14720. Służy do produkcji kosmetyków kolorowych.
E122 – metabolizm
Azorubina jest w większości wydalana z kałem. Ograniczone jej ilości wchłaniane są z przewodu pokarmowego. Substancja nie posiada żadnych cennych dla organizmu właściwości, a przynajmniej nie ma dowodów na tego typu korzyści.
E122 – bezpieczeństwo
Stosowanie azorubiny w przemyśle spożywczym w niektórych krajach zostało zakazane, a samą substancję uznano za potencjalnie kancerogenną. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa przeanalizował dostępne wyniki badań, które nie potwierdziły genotoksyczności substancji.
Bezpieczna dawka ADI
Wobec powyższego ustalono dzienną bezpieczną dawkę na poziomie 4 mg/kg masy ciała. Komisja zauważyła też, że według zgłoszonych poziomów stosowania substancji, szacunkowe spożycie jest poniżej bezpiecznego poziomu ADI.
Skutki uboczne po spożyciu azorubiny
Jak wspomnieliśmy wcześniej E122 ma negatywny wpływ na rozwój dzieci – może powodować nadpobudliwość i problemy z koncentracją. Oprócz tego azorubina może wywoływać reakcje alergiczne i nasilać objawy astmy.
Szczególną ostrożność wobec substancji powinny zachować osoby z nietolerancją aspiryny. Warto również pamiętać, że azorubina może wywołać reakcję alergiczną przez kontakt ze skórą, ponieważ występuje ona w wielu kolorowych kosmetykach.
Zobacz także:
- E129 – szkodliwa czerwień allura i jej zastosowanie
- E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- E124, czyli czerwień koszenilowa: zastosowanie i wpływ na zdrowie
- E110, czyli żółcień pomarańczowa – zastosowanie, szkodliwość, skutki uboczne
- E220, czyli dwutlenek siarki. Poznaj jego wpływ na zdrowie i sprawdź, jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym!