e250

E250 – azotyn sodu – szkodliwy dodatek do żywności, który znajdziesz w niektórych wędlinach i innych produktach mięsnych

E250 – owiany złą sławą konserwant. Czy wiesz, gdzie występuje? Przeczytaj artykuł i poznaj zastosowanie substancji. Dowiedz się, jakie jest dzienne spożycie azotynu sodu.

Zatrucie jadem kiełbasianym to bardzo groźna dla zdrowia i życia dolegliwość. Wywołują je bakterie Clostridium botulinum, które mogą być obecne w nieodpowiednio przechowywanych produktach mięsnych, konserwach rybnych i warzywnych. Aby wyeliminować ryzyko narażenia konsumentów na toksynę, producenci stosują różnego rodzaju konserwanty. Jednym z nich jest właśnie E250, czyli azotyn sodu. Jak się jednak okazuje, ten związek chemiczny też pozostawia wiele do życzenia. Zarzuca się mu rakotwórczość i toksyczność. Sprawdzamy zatem, co na ten temat mówią badania naukowe i czy należy unikać tego składnika.

E250 – co to jest?

Azotyn sodu to sól kwasu azotowego i sodu. Uzyskany w wyniku reakcji chemicznej osad jest chłodzony i odparowywany. Tak powstaje syntetyczny biały proszek o delikatnie żółtym zabarwieniu, który dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma właściwości higroskopijne.

Azotyn sodu E250 – zastosowanie substancji

Zastosowanie azotynu sodu w produkcji żywności jest szerokie. Jego nadrzędna funkcja to ochrona produktów spożywczych przed rozwojem niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów i utlenianiem. Przede wszystkim substancja hamuje rozwój Clostridium botulinum – bakterii odpowiedzialnych za zatrucia jadem kiełbasianym. Oprócz tego E250 wpływa na trwałość barwy produktów spożywczych, co jest szczególnie ważne dla przemysłu mięsnego i wędliniarskiego. To jednak nie wszystko, ponieważ żywność z dodatkiem tego konserwantu charakteryzuje się również bardziej intensywnym aromatem i smakiem.

Inne zastosowanie

Przemysł spożywczy to nie jedyna gałąź, w której wykorzystuje się azotyn sodu. W medycynie stosuje się go do produkcji niektórych leków. W budownictwie stanowi dodatek do betonu, zwiększając mrozoodporność materiału. E250 zwiększa też stabilność barwników w farbach, lakierach itp.

Czy azotyn sodu jest szkodliwy?

Azotyn sodu jest substancją toksyczną, dlatego jego zastosowanie w przemyśle spożywczym podlega restrykcjom. Zbyt duże dawki substancji mogą bowiem doprowadzić nawet do śmierci. Z powodu realnego zagrożenia dla zdrowia, E250 poddawany jest regularnym badaniom, a poszukiwania bezpieczniejszego zamiennika wciąż trwają. Mimo że rakotwórczość samej substancji została wykluczona, to jednak w pewnych warunkach azotyn sodu może mieć właściwości kancerogenne. Pod wpływem obróbki cieplnej i wewnątrz organizmu może reagować z aminami, tworząc nitrozoaminy, czyli substancje silnie rakotwórcze.

Skutki uboczne

Spożywanie azotynu sodu w zbyt dużych ilościach może prowadzić do zaburzenia transportu tlenu przez krew, obniżenia ciśnienia tętniczego, pojawienia się różnych innych dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego.

Dopuszczalny poziom spożycia

Dopuszczalny dzienny poziom spożycia substancji został oszacowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na 0,07 mg jonów azotynowych/kg masy ciała. Według komisji, narażenie na substancje w wyniku spożywania żywności z jej dodatkiem nie przekroczyło tego poziomu w przypadku populacji ogólnej. Warto jednak wiedzieć, że w przypadku dzieci zaobserwowano nieznaczne przekroczenie narażenia w najwyższym percentylu.

Czy E250 jest szkodliwy dla kobiet w ciąży?

Żywności z dodatkiem azotynu sodu powinny wystrzegać się kobiety w ciąży. W tym czasie warto postawić na produkty naturalne, bez konserwantów, ale świeże. Warto też mieć pod kontrolą jadłospis dzieci i również, w miarę możliwości wyeliminować żywność z dodatkiem tego składnika. Produkty spożywcze dla niemowląt kategorycznie nie mogą zawierać konserwantu E250.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
e202

E202, czyli sorbinian potasu: właściwości i zastosowanie. Czy ten konserwant jest szkodliwy?

Następny artykuł
e220

E220, czyli dwutlenek siarki. Poznaj jego wpływ na zdrowie i sprawdź, jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym!

Zobacz też