e200

E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość

E200, czyli kwas sorbowy, podobnie jak jego sól potasowa (sorbinian potasu E202) pełni funkcję konserwantu. Jest jednak nieco rzadziej stosowany do produkcji żywności, ponieważ cechuje się gorszą rozpuszczalnością w wodzie. Kwas sorbowy naturalnie występuje w owocach jarzębiny. Czy zatem jest bezpieczny dla zdrowia? Sprawdzamy!

E200 – co to jest? 

Kwas sorbowy to nienasycony kwas tłuszczowy. W przemyśle spożywczym nie jest jednak pozyskiwany z roślin, a wytwarzany syntetycznie w procesie kondensacji ketenu i aldehydu krotonowego. Ze względu słabą rozpuszczalność w wodzie, kwas sorbowy najczęściej wykorzystywany jest do produkcji żywności o niskiej zawartości wody. Substancja hamuje rozwój pleśni, drożdży i niektórych tylko bakterii. Z tego powodu w pewnych produktach może być łączony z innymi substancjami, które lepiej hamują rozwój bakterii. Występuje w postaci białego proszku lub granulatu.

Zastosowanie kwasu sorbowego

E200 zapobiega psuciu się żywności i wydłuża okres przydatności do spożycia. Z tego powodu w przemyśle spożywczym wykorzystuje się go do produkcji serów, suszonych owoców, suszonych mięs, jogurtów, dań gotowych, majonezów, ketchupów, pieczywa, margaryny, wina, napojów bezalkoholowych, słodyczy, sosów, koncentratów i karmy dla zwierząt. 

Przemysł kosmetyczny

Kwas sorbowy jest też stosowany do produkcji kosmetyków i środków higieny osobistej, gdzie również pełni funkcję konserwantu. Tam znajdziemy go pod nazwą Sorbic acid. Występuje w takich produktach, jak kremy, balsamy, podkłady, szampony do włosów i odżywki, pasty do zębów, a także kosmetyki do oczyszczania twarzy. 

Działanie kwasu sorbowego na drobnoustroje

Zarówno kwas sorbowy, jak i sorbinian potasu wykazują działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Kwas wnika do komórek drobnoustrojów i wpływa na ich wewnętrzne pH. W konsekwencji substancja zaburza funkcje transportowe i aktywność metaboliczną mikroorganizmów, co prowadzi do ich śmierci.

E200 – szkodliwość

Kwas sorbowy jest uznany za substancję bezpieczną, jednak jego stosowanie przez producentów jest ograniczone odgórnymi limitami. Nie ma dowodów na to, że E200 jest substancją toksyczną  

Skutki uboczne

E200 może wywoływać reakcje alergiczne, obejmujące pokrzywkę i podrażnienie skóry, w przypadku stosowania kosmetyków z dodatkiem substancji. Może też być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak biegunka, nudności, czy bóle brzucha. Są to jednak sytuacje rzadkie. 

Dzienna dawka 

W 2019 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poddał kwas sorbowy i sorbinian potasu ponownej analizie w kwestii bezpiecznego, dziennego poziomu spożycia. Wartość dziennej dawki oszacowano na 11 mg/kg masy ciała.

Metabolizm

Panel EFSA wskazał, że kwas sorbowy jest wchłaniany przez organizm i wydalany w postaci dwutlenku węgla.

E200 a ciąża

Ze względu na to, że kwas sorbowy może wywoływać reakcję alergiczną, kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność. 



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
e211

E211, czyli benzoesan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Następny artykuł
e262

E262, czyli octan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Zobacz też