e1422

Skrobia modyfikowana spełnia w przemyśle spożywczym liczne funkcje. Dlaczego E1422 jest ważnym dodatkiem spożywczym?

E1422 to naturalny wielocukier, który gromadzi się w komórkach roślin w formie niewielkich ziaren. Skrobia modyfikowana jest skrobią naturalną, którą poddano odpowiednim mechanicznym procesom celem wykorzystania jej właściwości. Jak wygląda ten proces?

Skrobię można poddać modyfikacji chemicznej, enzymatycznej albo fizycznej. Tego rodzaju zabiegi nie mają jednak nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi, tak szkodliwymi dla naszego organizmu. Ze zmienionych naturalnych skrobi produkuje się na przykład lekarstwa, tworzywa sztuczne, akcesoria malarskie i mnóstwo innych produktów przydatnych w wielu dziedzinach życia. Warto wiedzieć, jak powstaje skrobia modyfikowana i czemu ma służyć taki proces.

Skrobia modyfikowana (E1422). Co to takiego?

Jest to w pełni naturalny wielocukier stworzony z dwóch polimerów glukozy:

  • amylopektyny;
  • amylozy.

Zawartości każdej z nich znacząco wpływają na technologiczną przydatność substancji, a także jej właściwości.

Gdzie występuje?

Najczęściej pozyskuje się ją z ziaren zbóż, ryżu, ziemniaków czy tapioki. Można ją znaleźć także w orzechach czy warzywach, jednak są to już znacznie mniejsze ilości. W przemyśle wykorzystuje się przede wszystkim wspomniane ziemniaki, tapiokę i kukurydzę. Na terenie Polski najbardziej popularna jest skrobia ziemniaczana.

Proces powstawania E1422 

Skrobię modyfikowaną uzyskuje się na skutek bardzo różnych procesów chemicznych i fizycznych. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • estryfikacja;
  • eteryfikacja; 
  • utlenianie; 
  • hydroliza kwasowa;
  •  obróbka termiczna lub ciśnieniowo-termiczna.

Jeśli chodzi o typy skrobi modyfikowanej, które tworzy się najczęściej, są to:

  • skrobie sieciowane;
  • skrobie utlenione;
  • estry jednoskrobiowe;
  • skrobie aglomerowane,
  • skrobie instant.

Skrobia modyfikowana i jej zastosowanie

E1422 ma bardzo wiele rozmaitych zastosowań. Należą do nich m.in. produkcja leków na krzepliwość krwi, zasypek dziecięcych, dodatków wiążących, zagęstników i innych dodatków budowlanych.

Należy wiedzieć, że skrobia poddana obróbce stanowi popularny dodatek do wysoko przetworzonej żywności. Wykazuje w tym wypadku właściwości żelujące i zagęszczające, czyli odpowiada za konsystencję żywności. Można ją spotkać w następujących produktach:

  • bita śmietana;
  • budyń;
  • panierka;
  • kisiel; 
  • mieszanki ciast w proszku; 
  • polewa; 
  • posypka; 
  • makarony tradycyjne i instant;
  • wędliny;
  • kiełbasy; 
  • parówki;
  • konserwy mięsne;
  • pasztety;
  • sproszkowane zupy i sosy;
  • gorące kubki – zupy, kaszki instant.

E1422 a szkodliwość dla organizmu

Zarówno skrobi naturalna, jak i modyfikowana są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Co więcej, nie istnieje alergia na skrobię, a jedynie na składniki jej towarzyszące. Oczywiście nadmiar skrobi w jadłospisie nie jest wskazany ze względu na ryzyko gwałtownego podniesienia się poziomu glukozy we krwi. 

E1422, czyli skrobia modyfikowana, to substancja w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia, jednak również w jej przypadku należy zachować umiar. Choć poddaje się ją różnym procesom mechanicznym, jest pozyskiwana ze źródeł naturalnych, dlatego nie należy martwić się o szkodliwy wpływ działań przemysłowych. Dzięki skrobi możliwe jest uzyskanie pożądanego smaku lub konsystencji wybranego produktu.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
e631

E631 – gdzie można spotkać ten składnik? Inozynian disodowy odpowiada za polepszenie smaku niektórych potraw

Następny artykuł
konserwanty

 Które z konserwantów spożywczych mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

Zobacz też