Przeglądasz teraz
Dodatki do żywności
Artykułów: 72
E385 – czym jest sól wapniowo-disodowa (EDTA), czyli częsty składnik majonezów? Poznaj zastosowanie i wpływ na zdrowie!
E385 (EDTA) to symbol soli wapniowo-disodowej kwasu etylenodiaminotetraoctowego. To jeden z bardziej kontrowersyjnych konserwantów. Dowiedz się, czym dokładnie jest ten związek, w jakich produktach spożywczych się znajduje i jaki wywiera wpływ na organizm!
E300 – czy kwas askorbinowy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności? Poznaj właściwości i wpływ na zdrowie witaminy C!
Związek chemiczny E300 to popularny kwas askorbinowy, inaczej witamina C. Jest dodawany do praktycznie wszystkich produktów spożywczych. W jakim celu się go stosuje? Czy może być szkodliwy dla zdrowia? Jakie właściwości wykazuje? Sprawdźmy to!
E330 (kwas cytrynowy) – czy spożywczy kwasek cytrynowy jest bezpieczny? Poznaj główne właściwości i zastosowanie!
Kwas cytrynowy (E330) jest organicznym związkiem chemicznym, który w niewielkich ilościach występuje w prawie każdym żywym organizmie. Dowiedz się, do czego wykorzystywana jest ta substancja i jakie są jej najważniejsze właściwości!
E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!
Kwas octowy (E260), nazywany również kwasem etanowym, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy kwasów karboksylowych. Poznaj najważniejsze funkcje i zastosowanie kwasu oraz jego wpływ na zdrowie człowieka!
E261, czyli octan potasu – czym jest i gdzie znajduje zastosowanie? Sprawdź, czy ten związek chemiczny jest szkodliwy!
E261 to popularny związek chemiczny, które jest wykorzystywany w różnych dziedzinach. Można go spotkać również w żywności. Czy jest bezpieczny dla zdrowia, czy może jednak warto go unikać? Poznaj najważniejsze informacji o octanie potasu!
E262, czyli octan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
E262 – octan sodu to substancja, która w przemyśle spożywczym pełni funkcje konserwujące. Sprawdź, czy ten dodatek do żywności jest szkodliwy!
E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
E200, czyli kwas sorbowy, podobnie jak jego sól potasowa (sorbinian potasu E202) pełni funkcję konserwantu. Jest jednak nieco rzadziej stosowany do produkcji żywności, ponieważ cechuje się gorszą rozpuszczalnością w wodzie. Kwas sorbowy naturalnie występuje w owocach jarzębiny. Czy zatem jest bezpieczny dla zdrowia? Sprawdzamy!
E211, czyli benzoesan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
E211 to benzoesan sodu. Jest popularnym dodatkiem do żywności, który pełni funkcję konserwantu, Sprawdź, w jakich produktach spożywczych występuje!
E220, czyli dwutlenek siarki. Poznaj jego wpływ na zdrowie i sprawdź, jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym!
E220 to dwutlenek siarki – konserwant produktów spożywczych. Jego spożywanie może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, gdzie występuje!
E250 – azotyn sodu – szkodliwy dodatek do żywności, który znajdziesz w niektórych wędlinach i innych produktach mięsnych
E250 – owiany złą sławą konserwant. Czy wiesz, gdzie występuje? Przeczytaj artykuł i poznaj zastosowanie substancji. Dowiedz się, jakie jest dzienne spożycie azotynu sodu.
E202, czyli sorbinian potasu: właściwości i zastosowanie. Czy ten konserwant jest szkodliwy?
E202 to sorbinian potasu – konserwant, który znajduje zastosowanie w produkcji żywności, ale też w przemyśle kosmetycznym. Sprawdzamy, czy jest bezpieczny dla zdrowia!
E162, czyli betanina – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
E162 to betanina – naturalny dodatek do żywności. Służy do barwienia produktów spożywczych na kolor ciemnoczerwony. Czy ta substancja jest korzystna dla zdrowia?
E141, czyli kompleksy miedziowe. Poznaj ich właściwości i zastosowanie!
E141 to symbol, który w przemyśle spożywczym oznacza kompleksy miedziowe – zielone barwniki półsyntetyczne. Dowiedz się, gdzie występują!
E122, czyli azorubina: zastosowanie, szkodliwość, bezpieczna dawka
E122 to azorubina – substancja należąca do grupy barwników azowych. Służy do barwienia produktów spożywczych na kolor czerwony. Sprawdź, czy jest szkodliwa!
E129 – szkodliwa czerwień allura i jej zastosowanie
E129 to barwnik spożywczy znany również jako czerwień allura. Jaki ma wpływ na zdrowie? Gdzie występuje? Sprawdź koniecznie!
E160a – barwnik spożywczy pochodzenia roślinnego. Czy jest całkowicie bezpieczny?
E160a to karoten – organiczny związek chemiczny dodawany do produktów spożywczych w celu ich zabarwienia na kolor pomarańczowy. Dowiedz się, gdzie występuje!
E110, czyli żółcień pomarańczowa – zastosowanie, szkodliwość, skutki uboczne
E110 to żółcień pomarańczowa – barwnik spożywczy, wokół którego nie brakuje kontrowersji. Sprawdzamy, czy należy unikać tego dodatku!
E124, czyli czerwień koszenilowa: zastosowanie i wpływ na zdrowie
E124 to czerwień koszenilowa – syntetyczny czerwony barwnik, który odnajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dowiedz się, gdzie występuje!
E102 (tartrazyna) – jaki wpływ na zdrowie ma ten sztuczny barwnik?
E102, czyli tartrazyna to barwnik azowy. Jest dodawany do wielu produktów spożywczych. Dowiedz się, gdzie można go znaleźć. Sprawdź, czy jest szkodliwy!
E120 – popularny barwnik koszenila, kwas karminowy: zastosowanie, szkodliwość, dzienne spożycie. Czy ten składnik jest odpowiedni dla wegetarian i wegan?
E120 to barwnik spożywczy, którego pochodzenie prawdopodobnie cię zadziwi. Dowiedz się, w jaki sposób wytwarzana jest koszenila i w jakich produktach występuje!
E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?
E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczanowy to substancja, którą dodaje się do wielu produktów spożywczych o barwie brązowej. Sprawdzamy, czy jego spożywanie wywołuje skutki uboczne!
E133 (błękit brylantowy FCF) to szkodliwy dodatek do żywności. Sprawdź, co musisz o nim wiedzieć!
E133 – pod tym skrótem występuje w produktach spożywczych błękit brylantowy. Jest to szkodliwa niebieska substancja. Dowiedz się, w jakich produktach występuje!
E171 (dwutlenek tytanu) – zakazany, rakotwórczy barwnik
E171 nie może już być stosowany jako dodatek do żywności. Jaki wpływ ma na zdrowie? Czy jeszcze gdzieś występuje? Sprawdź koniecznie!
E175, czyli biżuteria dla produktów spożywczych. Wszystko, co musisz wiedzieć o jadalnym złocie!
E175 to nic innego jak jadalne złoto. Służy do dekorowania różnego rodzaju potraw. Jednak czy dodatek ten jest bezpieczny? Sprawdź!