Czym jest cholesterol?
Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy lipidów. Można wyróżnić jego dwie formy – HDL i LDL. HDL jest powszechnie nazywany „dobrym” cholesterolem, ponieważ pomaga w usuwaniu nadmiaru „złego” cholesterolu z tkanek do wątroby, gdzie jest metabolizowany. Oprócz tego tworzy zarówno żeńskie, jak i męskie hormony oraz bierze udział w wytwarzaniu się witaminy D3. Z kolei LDL znany jest jako „zły” cholesterol. Jest on tłuszczem, dlatego nie rozpuszcza się we krwi. Tworzy się w nadmiarze i gromadzi w ścianach tętnic, co prowadzi do powstawania blaszek miażdżycowych i ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Niestety coraz więcej Polaków zmaga się z tym drugim cholesterolem. Badania dowodzą, że ponad 20 milionów naszych rodaków cierpi na tę przypadłość.
Co wpływa na podwyższony cholesterol?
Istnieje wiele czynników, które powodują wzrost cholesterolu, jak dieta bogata w tłuszcze trans, brak aktywności fizycznej i otyłość. Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia innych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy insulinooporność. Do wysokiego poziomu cholesterolu także bardzo mocno przyczyniają się częste spożywanie alkoholu, palenie papierosów i stres. Jednak należy pamiętać, że choć podwyższony cholesterol najczęściej dotyczy wspomnianej grupy ludzi, to może dotknąć on osoby szczupłe, o prawidłowej masie ciała, a nawet dzieci.
Wpływ miodu na zdrowie
Wiadomo, że miód z pasieki jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają w utrzymaniu zdrowego organizmu. Regularnie spożywanie go może pomóc w ochronie przed chorobami zapalnymi, chorobami serca i niektórymi formami nowotworów. Miód z pasieki ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Miód z pasieki też źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Pomagają one w walce z wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i przyspieszenia procesów starzenia się. W tym wypadku niewiele się zmieniło od czasów starożytnych – miód jest wciąż powszechnie stosowany, aby przynieść ulgę w przypadku kataru, kaszlu, czy bólu gardła. Dodatkowo wspomaga i wzmacnia obronne mechanizmy organizmu na dalsze infekcje.
Do regulacji cholesterolu polecane są także inne produkty pszczele, jak ich pyłek albo propolis.
Miód z pasieki na cholesterol – czy można go obniżyć?
Okazuje się, że oprócz jego smaku i cennych zdrowotnych właściwości, miód z pasieki jest także świetnym sposobem na obniżenie wysokiego cholesterolu w organizmie. Naukowcy z Uniwersytetu z Toronto przeprowadzili badania na wpływ miodu na stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Wyniki pokazały, że miód rzeczywiście pozytywnie wpływa na obniżenie tych czynników.
Zawiera on różne bioaktywne związki, takie jak polifenole, flawonoidy i antyoksydanty, które przyczyniają się do ograniczenia utleniania się LDL oraz do zwiększenia poziomu cholesterolu HDL. Jednakże należy pamiętać, że mimo korzyści, jakie niesie ze sobą regularne spożywanie miodu, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednie dawkowanie. Miód z pasieki jest bogatym źródłem cukru i kalorii, dlatego należy go spożywać z umiarem, szczególnie w przypadku osób z nadwagą lub cukrzycą.
Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości miodów można znaleźć na stronie https://miodymorawskich.pl/
Materiał promocyjny
Zobacz także:
- Ile owoców dziennie można bezpiecznie spożywać?
- Z czego jest smalec? Poznaj jego wartości odżywcze
- Czy warto brać suplementy na stres i zmęczenie?
- E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych
- E319 (TBHQ), czyli Tert-butylohydrochinon – bezpieczny związek czy szkodliwy konserwant? Sprawdźmy to!