Czym tak właściwie są konserwanty?
Konserwanty to nic innego jak chemiczne dodatki znajdujące się w znacznej części produktów o charakterze spożywczym, a także kosmetycznym. Głównym celem ich stosowania jest przede wszystkim chęć przedłużenia terminu ważności artykułów, w których są one umieszczane. Dzięki użyciu tego typu związków chemicznych bakterie, oraz grzyby nie mają szans rozwijać się w tak szybkim tempie, jak to ma miejsce w przypadku produktów nieprzetworzonych. Ponadto poprawione zostają wygląd, kolor, a nawet smak artykułów nimi wzbogaconych, dzięki czemu klienci będą znacznie częściej po nie sięgać.
Czy konserwanty mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzkiego?
Niestety nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wynika to bowiem z faktu, że nie wszystkie substancje konserwujące są w pełni bezpieczne dla człowieka. Przede wszystkim pod żadnym pozorem nie można ich nadużywać, ponieważ spożywane w nadmiernych ilościach mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Prowadzą one wtedy do powstawania niepożądanych reakcji, których skutkami może być wystąpienie reakcji o charakterze alergicznym, a także problemów ze strony przewodu pokarmowego. W takim wypadku należny niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, przepisze on niezbędne leki i w razie konieczności wypisze niezbędne zwolnienie elektroniczne.
Należy jednak podkreślić, iż konserwanty w pełni dopuszczone do stosowania mają z góry ustalone dawki bezpieczne, których producenci muszą się kurczowo trzymać. Zabieg ten ma na celu ochronę nieświadomych konsumentów.
Których konserwantów powinniśmy unikać?
Azotan potasu (E252)
Zwie się go inaczej saletrą potasową. Dodaję się go przede wszystkim do różnego rodzaju wędlin i konserw rybnych. Ponadto można na niego natrafić także w serach podpuszczkowych, oraz topionych. Jego nadmierna ilość może prowadzić do wystąpienia podrażnień dróg oddechowych, oczy, a także skóry, duszności, nadciśnienia i zaburzeń pracy całego układu pokarmowego.
Azotan sodu (E251)
Jest on o wiele szkodliwy od poprzednika. Za jego sprawką mogą nas dotknąć duszności, zawroty głowy, problemy behawioralne, a nawet astma. Stosuję się go przede wszystkim w mięsie.
Azotyn sodu (E250)
Występuje w mięsie i serach. Może prowadzić do występowania chorób o charakterze nowotworowym, zapalenia nerek, czy trudności behawioralnych u dzieci. Niezwykle szkodliwa substancja, której na pewno powinno się unikać.
Benzoesan potasu (E212)
Konserwant ten może być obecny między innymi w napojach dietetycznych, niskotłuszczowych sosach przeznaczonych do sałatek, syropach, cydrze, lub dżemach. W połączeniu z witaminą C tworzy w organizmie człowieka rakotwórczy benzen. Co więcej może prowadzić do reakcji alergicznych, tudzież podrażnienia błony śluzowej żołądka.
Dwutlenek siarki (E220)
Używany do produkcji soków owocowych, win i suszonych owoców. Nadużywany powoduje nudności, wymioty i bóle głowy. Może także nasilić ataki astmy.
Kwas borowy (E284)
Jest obecny w produktach multiwitaminowych, kalafiorze, a także na skórce cytrusów. Bardzo szkodzi naszej wątrobie i nerkom. W dodatku jest niezwykle toksyczny wobec układu nerwowego, rozrodczego i krwionośnego.
To zaledwie kilka z wielu naprawdę szkodliwych konserwantów. Niestety tak jak już zdążyłem wspomnieć, spożywanie związków konserwujących w znacznej ilości może mieć naprawdę opłakane skutki dla organizmu ludzkiego. Nie należy jednak popadać w panikę, bowiem środki konserwujące występują naturalnie w przyrodzie, a spożywanie produktów w nie wzbogaconych w odpowiednich ilościach nie powinno nieść za sobą głębszych konsekwencji. Wszystko należy jednak robić z ogromną rozwagą, ponieważ kluczowe jest zachowanie pewnych, zdrowych proporcji.
Zobacz także:
- E250 – azotyn sodu – szkodliwy dodatek do żywności, który znajdziesz w niektórych wędlinach i innych produktach mięsnych
- E211, czyli benzoesan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- E202, czyli sorbinian potasu: właściwości i zastosowanie. Czy ten konserwant jest szkodliwy?
- E319 (TBHQ), czyli Tert-butylohydrochinon – bezpieczny związek czy szkodliwy konserwant? Sprawdźmy to!
- E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!