Śmiało można stwierdzić, że kasza manna, czyli popularny grysik, jest produktem uniwersalnym. Ma swoje stałe miejsce w większości kuchni. Ceniona jest przede wszystkim za swój łagodny smak i szerokie możliwości wykorzystania. Na jej bazie możesz bowiem przygotować zarówno mięsa, zupy, jak i pyszne desery. Co istotne, jest stosunkowo niedroga i łatwo dostępna w każdym sklepie. Ale czy wiesz, z czego jest kasza manna? Jaką drogę musi przejść, zanim trafi na sklepowe półki, a następnie do twojego garnka? Dowiedz się więcej!
Z radością przedstawiamy materiał, który powstał w sojuszu z
Z czego jest kasza manna?
Kasza manna, nazywana także grysikiem, należy do kasz drobnoziarnistych. Otrzymuje się ją z ziaren pszenicy zwyczajnej – jednego z podstawowych zbóż, wykorzystywanych na szeroką skalę w Polsce. „Materiał” na kaszę manną pozyskuje się w wyniku odsiewania grubszych kaszek podczas mielenia ziaren pszenicy na mąkę. W czasie przemiału otrzymywane są różne frakcje kaszek (cząstek bielma mącznego), które następnie zostają poddane procesowi oczyszczania. Do tego celu wykorzystywane jest urządzenie rolnicze o nazwie wialnia. Oczyszczona kasza musi mieć odpowiednią wielkość ziarna.
Z czego jest kasza manna? Poznaj pszenicę nie taką zwyczajną!
Jak zostało nadmienione, pszenica zwyczajna to jedno z najbardziej podstawowych zbóż, które wykorzystywane jest na bardzo szeroką skalę. Wytwarza się z niej zarówno mąkę i kaszę (nie tylko manną, bo także perłową). Stanowi ona także doskonałą paszę, czyli pożywienie dla zwierząt hodowlanych – wykorzystuje się zarówno otręby i słomę. Z produktów pozyskanych w wyniku obróbki pszenicy czerpią również m.in. dietetyka i medycyna. W ramach ciekawostki warto dodać, że pszenica jest motywem często pojawiającym się w kulturze. W samej Biblii została wymieniona kilkadziesiąt razy, nie zapomniał o niej Mickiewicz w swojej inwokacji w Panu Tadeuszu!
Z czego jest kasza manna błyskawiczna?
Jeśli zastanawiasz się, z czego jest kasza manna błyskawiczna, odpowiedź brzmi – dokładnie tak samo i z tego samego co „tradycyjny” grysik. Różnica między nimi jest natomiast taka, że kasza błyskawiczna, nazywana też preparowaną, zanim trafi na sklepowe półki, jest poddawana procesowi wstępnej obróbki termicznej. W jej wyniku dochodzi do tzw. skleikowania skrobi, a to powoduje, że grysik gotuje się bardzo szybko.
Jak rozpoznać dobrą kaszę manną?
Jak się okazuje, kasza kaszy nierówna. Jeśli chcesz nabyć produkt dobrej jakości, zwróć uwagę na kolor. Wysokiej jakości grysik powinien mieć białą barwę z lekko żółtawym odcieniem. Co równie ważne, nie powinny w nim występować cząstki otrębowe, które mają wyraźnie ciemniejszy kolor.
Czy kasza manna może się zepsuć?
Produkty takie jak m.in. kasza, mąka, makaron czy ryż, o ile są prawidłowo przechowywane, nie mają tendencji do psucia się. Choć przyjmuje się, że kasza może być przechowywana 5 miesięcy od daty produkcji, mało prawdopodobne, aby po tym czasie uległa nagłemu zepsuciu. Pamiętaj o tym, aby przechowywać kaszę w szczelnym pojemniku, w miejscu suchym i chłodnym. To, co z pewnością może jej zaszkodzić to m.in. mole spożywcze i wilgoć – wówczas kasza może spleśnieć.
Kasza manna – wartości odżywcze i zdrowotne
Kasza manna zawiera stosunkowo niewiele witamin, minerałów i błonnika. Cechuje się natomiast dużą zawartością skrobi i glutenu. Choć jest produktem lekkostrawnym, nie powinny sięgać po nią osoby wykazujące objawy alergii na gluten, bo wówczas jej spożycie może przyczynić się do niedogodności ze strony układu pokarmowego. Grysik skrywa w sobie m.in. witaminy z grupy B, witaminę E, fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo i cynk. Kasza manna ma średni indeks glikemiczny (IG 60). W związku z tym nie powinny jej spożywać w nadmiarze osoby chorujące na cukrzycę. 100 g produktu odpowiada 359 kcal.
Kasza manna – zastosowanie w kuchni
Kasza manna, zwłaszcza w wersji błyskawicznej, to produkt prosty i szybki w przygotowaniu, który można podawać na wiele sposobów. Najpopularniejsze jej wykorzystanie to grysik na mleku. Wystarczy, że zagotujesz mleko z cukrem i wsypiesz do niego odrobinę kaszy, a stworzysz szybki, pyszny i sycący posiłek. Możesz go serwować np. w miseczkach, polany ulubionym sokiem. Co istotne, kaszę należy wsypywać ostrożnie, ciągle mieszając, bo w przeciwnym wypadku powstaną grudki. Kasza manna ma jednak szereg mniej oczywistych zastosowań:
- świetnie sprawdza się jako „zagęszczacz” np. do zup i sosów;
- możesz dodać ją np. do placków ziemniaczanych – ze względu na dużą zawartość skrobi sprawi, że nie będą się one rozpadać, a jednocześnie będą wyjątkowo puszyste;
- istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasta z kaszą manną w roli głównej!
Z jej pomocą możesz przygotować bardzo ciekawy i smaczny jadłospis.
Podsumowanie
Kasza manna, otrzymywana z pszenicy zwyczajnej, to produkt bardzo uniwersalny, na bazie którego możesz przyrządzić wiele interesujących potraw. Jeśli nie ma przeciwwskazań do jej spożycia, sięgnij po nią i wprowadź odrobinę nowości do swojej kuchni!
Zobacz także:
- Z czego jest kasza jaglana? Jedna z najzdrowszych kasz bez tajemnic
- Z czego jest pasztet? Kaloryczność a rodzaje pasztetu
- Skrobia modyfikowana spełnia w przemyśle spożywczym liczne funkcje. Dlaczego E1422 jest ważnym dodatkiem spożywczym?
- Z czego jest wódka? Jak wygląda produkcja tego alkoholu?
- Z czego jest tofu? Poznaj dalekowschodni „serek”